Pápež František tvrdí, že „bohatí by nemali mať prioritu“ pre vakcínu proti Covid-19
21 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Pápež František vyzval bohaté krajiny, aby nezásobili vakcíny proti koronavírusu, a požiadal ich, aby poskytli pomoc v súvislosti s pandémiou spoločnostiam, ktoré sa zaviazali chrániť životné prostredie a pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú, informuje portál RT.


„Bolo by smutné, keby sa bohatým dala prednosť pri podaní vakcíny proti Covid-19. Bolo by smutné, keby sa vakcína stala majetkom národa a ak by nebola univerzálna a pre všetkých,“ uviedol Francis v stredu počas svojho týždenného všeobecného prehlásenia.

Pápež tiež uviedol, že svet by sa po pandémii nemal vrátiť k normálnosti, ak „normálny“ znamená byť sociálne nespravodlivý a ak by to znamenalo znečistenie životného prostredia. „Musíme vyjsť lepšie“ z pandémie Covid-19, poznamenal.

WHO kritizuje krajiny za "vakcínový nacionalizmus"
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti so snahami o vyvinutie vakcíny voči novému druhu koronavírusu vyzvala v utorok na ukončenie "vakcínového nacionalizmu" a štáty kritizovala za uprednostňovanie ich vlastných záujmov.... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


Pápež František, pripomínajúc výpomoc súvisiacu s koronavírusom, uviedol, že by bolo „škandálne“, keby vlády poskytli podporné fondy iba vybraným odvetviam a namiesto toho by sa verejná pomoc mala vyhradiť pre spoločnosti, ktoré „prispievajú k začleneniu ľudí, ktorí sú normálne od spoločnosti vylúčení, k pomoci tým najchudobnejším, k spoločnému dobru a starostlivosti o životné prostredie. “

Podľa najnovších údajov agentúry Reuters bolo nakazených koronavírusom viac ako 22 miliónov ľudí, zatiaľ čo viac ako 780 400 ľudí zomrelo. V závode sa vyvíja vakcína, pričom niektoré sa už nachádzajú v neskorej fáze testovania a Rusko už prvú vytvorilo.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala, že každý štát, ktorý zhromažďuje možné vakcíny proti Covid-19 a vylučuje iné, by pandémiu len prehĺbil.

Holandskí vedci objavili protilátky na nový typ koronavírusu v materskom mlieku
Vedci z Univerzitnej nemocnice v Amsterdame (UMC) v spolupráci s ďalšími výskumnými inštitúciami objavili protilátky proti novému typu koronavírusu v materskom mlieku žien, ktoré boli pozitívne testované na vírus SARS-Cov-2. Uviedol to v stredu... Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR