Liek na COVID-19 zatiaľ na Slovensku podali 13 pacientom
21 | 08 | 2020 I TASR

Liek s účinnou látkou remedesivir na Slovensku podali zatiaľ 13 pacientom s ochorením COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.


Liek je na Slovensku registrovaný, ale nie kategorizovaný. Na jeho podanie podľa Eliášovej nie je potrebná výnimka, indikuje ho ošetrujúci lekár. Podmienku podania lieku, teda prítomnosť ochorenia COVID-19, stanovila Európska lieková agentúra. Pacient si za podanie nedopláca.

„Aktuálne je na Slovensku dostatočné množstvo lieku s danou účinnou látkou. Množstvo, ale aj prípadný termín dodania ďalších liečiv, je v súčasnosti predmetom rokovaní s Európskou komisiou, ďalšie dodávky sú naplánované v priebehu septembra,“ doplnila Eliášová.

Klinická štúdia podľa nej preukázala, že liek s touto účinnou látkou skracuje čas pobytu pacienta v nemocnici, avšak neukázala to, čo sa od liečiva najviac očakávalo, teda že zníži úmrtnosť pacientov na ochorenie COVID-19.

AKTUALIZOVANÉ: Testy vo štvrtok na Slovensku odhalili 123 nových nakazených koronavírusom
Testy vo štvrtok odhalili 123 nových nakazených vírusom SARS-CoV-2. Ochorenie COVID-19 prekonalo ďalších 31 infikovaných, spolu sa vyliečilo už 2 045 ľudí. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


Na liečbu ochorenia spôsobeného novým koronavírusom sa podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Evy Kliskej používa tiež kortikoid dexametazón. „Kým remdesivir zastavuje množenie vírusu, dexametazón tlmí zápal v pľúcach,“ vysvetľuje Kliská.

Oba tieto lieky v UNB použili spoločne zatiaľ u dvoch pacientov. Obaja mali ťažký priebeh ochorenia a ich stav sa pomaly zhoršoval. „Po zahájení liečby remdesivirom a dexametazónom sa toto zhoršovanie stavu zastavilo a ich pľúca sa pomaly začali zotavovať. Jedného pacienta sme už úspešne prepustili domov. Druhý pacient zatiaľ zostáva hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedala Kliská.

Na Slovensku momentálne evidujú 3225 pozitívne testovaných na COVID-19. Na ochorenie zomrelo už 33 ľudí, vyliečilo sa celkovo 2045 ľudí. V nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 60 ľudí, z nich má 44 pacientov potvrdené ochorenie COVID-19.

Ministerstvá stanovujú kritériá pre odmeňovanie za prácu počas pandémie
Jednotlivé rezorty stanovujú kritériá pre spravodlivé odmeňovanie pracovníkov, ktorí počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu pracovali v takzvanej prvej línii. V pondelok (17. 8.) štát na tento účel určil balík vo výške 50 miliónov eur.... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | TASR