Konferencia biskupov Slovenska nevidí dôvod nanovo otvárať otázku financovania cirkvi
21 | 08 | 2020 I TASR

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nevidí dôvod nanovo otvárať otázku financovania cirkvi, pre TASR to uviedol hovorca KBS Martin Kramara. Diskusiu o odluke cirkví od štátu otvorila tento týždeň strana SaS. Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa vyjadrila, že zatiaľ nevie, akú predstavu o odluke SaS má.


Kramara pripomenul, že debata okolo modelov vrátane asignačného sa na Slovensku realizovala tri desaťročia. "Jej súčasťou bolo množstvo diskusií, rokovaní, analýz expertných skupín zo strany štátu aj cirkví," poznamenal Kramara. KBS aj ECAV pripomínajú, že vlani prijal parlament zákon zahŕňajúci model, na ktorom sa štát so všetkými cirkvami dohodol, a tento model sa ešte len zavádza do praxe.

"Obsahuje odlišný prístup oproti minulosti, teda zákonu z roku 1949, ktorý vznikol, keď komunisti všetok majetok cirkvám zhabali. Ako je známe, reštitúcie dodnes neboli na 100 percent dokončené a značná časť majetku sa cirkvám vrátila úplne zdevastovaná. Zriekli sme sa však nároku túto otázku otvárať. Aj preto nevidíme dôvod nanovo otvárať otázku financovania," dodal Kramara.

Hovorca KBS poznamenal, že predstavitelia cirkví v súvislosti s koronakrízou prispeli k dodržiavaniu opatrení zavedených štátom. "To, že cirkvi nemohli verejne sláviť bohoslužby, znamenalo pre chrámy veľké finančné straty. Mnohé farnosti sa dostali do vážnych problémov, pretože energie, nájmy, hypotéky a iné museli platiť, aj keď im úplne vypadli príjmy z milodarov. Napriek tomu sme štát nežiadali o žiadnu výpomoc," poznamenal Kramara.

Ministerstvá stanovujú kritériá pre odmeňovanie za prácu počas pandémie
Jednotlivé rezorty stanovujú kritériá pre spravodlivé odmeňovanie pracovníkov, ktorí počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu pracovali v takzvanej prvej línii. V pondelok (17. 8.) štát na tento účel určil balík vo výške 50 miliónov eur.... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | TASR


ECAV vo svojom stanovisku tvrdí, že ju na diskusiu o tejto téme zatiaľ nikto nepozval. "Keď akákoľvek vláda túto tému otvorí, bude našou povinnosťou, aj životnou nevyhnutnosťou, aktívne sa na diskusii zúčastniť," uvádza vedenie ECAV. Zároveň tvrdí, že o navrhovanom modeli zatiaľ nevie nič, okrem toho, že je asignačným. "Ak by malo dôjsť k úplnej odluke cirkvi od štátu, musela by byť prinajmenšom splnená podmienka, ktorú voči cirkvám splnil český štát - úplne ich finančne odškodnil za minulé majetkové krivdy," dodala ECAV.

SaS považuje za dôležité opätovné otvorenie celospoločenskej debaty na tému odluky cirkvi od štátu, najmä v súvislosti s jej financovaním a nevyhnutnosťou šetriť verejné zdroje. Liberáli chcú súčasný model zmeniť na systém dobrovoľných príspevkov. Ministerstvo kultúry SR upozornilo, že pred otvorením takejto debaty je potrebné doriešiť otázky reštitúcií a finančných nárokov cirkví, pripomenulo tiež, že finálna odluka nie je možná počas platnosti Vatikánskej zmluvy.

Firma z Kičurovej kauzy dodnes nevrátila štátu milióny eur
Klasická schéma - pár dní po výmene vlády ešte podpísať nejakej firme kontrakt na milióny, pričom firma vznikne iba pár dní pred podpisom zmluvy. A jej sídlo je rodinný domček. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Ivan Brožík