Jednou z priorít ministerstva školstva by malo byť aj stravovanie detí
21 | 08 | 2020 I SITA

Jednou z priorít ministerstva školstva by sa mali stať aj školské jedálne a stravovanie detí. Zhodli sa na tom splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) po návšteve letnej školy v Bystranoch v okrese Spišská Nová Ves.


Minister uviedol, že sa plánujú pozrieť na legislatívu týkajúcu sa školských jedální, stravovania a príspevkov. Bučková dodala, že riešiť by sa mala aj dvojzmenná prevádzka škôl. Tá sa zväčša zavádza v prípade väčšieho počtu žiakov a nedostatočných kapacít školy.

Splnomocnenkyňa priblížila, že od začiatku týždňa cestuje po východoslovenských obciach a stretáva sa s ich zástupcami. „Tá strava bola jednou z tých prioritných tém, ktorú mi dávali vedenia obcí do pozornosti. Rovnako tak aj problém, ktorý tu už bol naznačený, a to je dvojzmenná prevádzka,“ priblížila. Dodala však, že problému dvojzmennej prevádzky je potrebné sa venovať, no investície na podporu výstavby základných škôl zo štrukturálnych fondov nevidí priaznivo.

Téme školského stravovania je podľa nej potrebné sa venovať nielen z hľadiska základných škôl. Napríklad komunitné jedálne by dokázali vytvoriť priestor na zamestnanosť a tiež pokryť potreby obci aj vo vzťahu k iným sociálnym službám. Potrebná je tiež komunikácia s Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

SaS trvá na odluke cirkví od štátu, téme sa plánuje intenzívne venovať
Predstavitelia koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) vítajú záujem verejnosti o tému odluky cirkví od štátu. Ako v tlačovej správe uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák, aj z tohto dôvodu považujú diskusiu za dôležitú a problematike sa plánujú... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


Základná škola v Bystranoch je jedna zo škôl, ktorá funguje na dvojzmennej prevádzke, chýbajú jej učebne, telocvičňa či jedáleň. Stravu pre svojich žiakov podľa riaditeľky školy Júlie Čurillovej zabezpečujú cez dodávateľa pomocou desiatových balíčkov.

Celkovo školu navštevuje fyzicky približne 400 detí. Rómska osada v Bystranoch patrila medzi päť osád, ktoré hygienici uzavreli z dôvodu karantény. Bola aj prvou, v ktorej bola karanténa po 16 dňoch zrušená, keďže sa tam nevyskytol ďalší prípad ochorenia COVID-19.

Podľa štatistík Centra vedecko-technických informácii SR sa na Slovensku v školskom roku 2019/2020 v druhej zmene na školách učilo vyše 3 300 detí. Dvojzmennú prevádzku musia riešiť školy v Košickom a Prešovskom kraji.

Firma z Kičurovej kauzy dodnes nevrátila štátu milióny eur
Klasická schéma - pár dní po výmene vlády ešte podpísať nejakej firme kontrakt na milióny, pričom firma vznikne iba pár dní pred podpisom zmluvy. A jej sídlo je rodinný domček. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Ivan Brožík