Firma z Kičurovej kauzy dodnes nevrátila štátu milióny eur
21 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Klasická schéma - pár dní po výmene vlády ešte podpísať nejakej firme kontrakt na milióny, pričom firma vznikne iba pár dní pred podpisom zmluvy. A jej sídlo je rodinný domček.


Viac ako desiatka miliónov eur za rúška, to už je nákup obrovských rozmerov. A hoci sa ani neuskutočnil, zálohová platba medzi účtami prebehla. Podnikateľ ju dodnes nevrátil štátu. O “obchode” informovali aktuality.sk.


Konkrétne, štvormiliónovú zálohu neúspešná spoločnosť dodnes nevrátila štátu. Podnikateľ namieta spôsob, akým štát odstúpil od zmluvy. Aktuality.sk pripomínajú, že to bola “jedna z tých zmlúv, ktorú ešte stihol v marci tohto roka podpísať predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura. Od firmy A-testing sa za inštitúciu zaviazal nakúpiť desať miliónov chirurgických masiek za sumu 11,1 milióna eur bez DPH.”

Portál už v čase obchodu pripomenul, že firma Milana Střelca vznikla len pár týždňov pred nákupom, a že cena za chirurgické masky je privysoká. Bol to veľmi rýchly a veľmi výhodný biznis. A-testing podľa aktuality.sk dostal od správy rezerv už o 24 hodín od podpisu zmluvy aj zálohovú platbu. Štát jej poslal na účet 3 885 000 eur. Rúška vtedy boli nevedno kde, ale určite mimo územia SR.

Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní
Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | SITA


V článku sa vyzdvihuje fakt, že Střelcova firma nestihla prvý termín dodania 20. marca, potom ani posunutý termín do 4. apríla a ani poslednú šancu 14. apríla. A-testing do dnešného dňa peniaze nevrátila. Úrad sa medzičasom obrátil na súd, ten koncom júna vydal platobný rozkaz s tým, že spoločnosť má sumu zaplatiť späť. Aktuality.sk pripúšťajú, že “problém je však zrejme s tým, ako správa rezerv odstúpila od zmluvy.”

Střelec pre aktuality.sk odmieta, že by jeho firma bola protežovaná. Odvoláva sa na to, že vraj uspel až na štvrtý pokus. “Zálohová platba bola súčasťou mojej ponuky... Absolvoval som niekoľko stretnutí pred komisiou, nikdy nie za zavretými dverami. Neviem o tom, že by som mal nejaké výhody. Keby ma protežovali, prijali by prvú ponuku, ktorú som dával,“ povedal v telefonáte portálu majiteľ firmy.

Len pri spoločnosti A-testing vyšetrovacie orgány odhadli vzniknutú škodu vo výške viac ako päť miliónov eur, pričom väčšina peňazí je práve nevyplatená záloha.

Neexistujú dôvody na to, aby Kičura sedel vo väzbe, tvrdí Fico
Podľa expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica neexistuje žiadny dôvod na to, aby bol bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura obvinený za korupciu. V prípade exsudcu Vladimíra Sklenku hovorí o politicky motivovanej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok