Zubní technici žiadajú ministra zdravotníctva, aby umožnil zavedenie protetického štítku do praxe
20 | 08 | 2020 I SITA

Slovenská komora zubných technikov (SKZT) žiada ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího (OĽaNO), aby podpísal návrh vyhlášky o zdravotnej dokumentácii k zubným náhradám. Zavedenie takzvaného protetického štítku do praxe podľa nej pomôže pacientom, zubným technikom aj zubným lekárom.


Ako komora vo štvrtok informovala, tento legislatívny návrh už v minulosti úspešne prešiel pripomienkovým konaním, no jeho uvedenie do reálneho využívania zastavila koronakríza.

Zubní technici sa protetický štítok usilujú uviesť do praxe už tri roky. Povinnosť vedenia protetickej dokumentácie vyplýva z nariadenia Európskeho parlamentu o zdravotníckych pomôckach z roku 2017. Napriek tomu sa táto povinnosť na Slovensku v praxi stále neuplatňuje.

"Prosíme pána ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby podpísal návrh vyhlášky o zdravotnej dokumentácii k zubným náhradám a nenechal tak už ležať dobrý návrh v zásuvke pracovného stola," povedala prezidentka SKZT Hana Dohálová.

Kollár chce na koaličnej rade hovoriť o zľave z dane pre seniorov
Zmena legislatívy týkajúca sa dane z nehnuteľností bola jednou z tém, o ktorých hovorili na spoločnom stretnutí v Košiciach predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a primátor mesta Jaroslav Polaček. Predseda parlamentu chce o tom... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR


"Uvedomujeme si, že pán minister od svojho vymenovania do funkcie väčšinu svojho času musel venovať koordinácii opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19, no táto vzniknutá situácia nemôže zastaviť nevyhnutné zmeny k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku,“ uviedla prezidentka SKZT.

Dohálová verí, že Ministerstvo zravotníctva SR čím skôr vydá vyhlášku o dokumentácii k zubným náhradám, ktorá bude v konečnom dôsledku prínosná pre pacienta, zubného lekára, ako aj zubného technika. Aj Slováci si podľa nej zaslúžia mať možnosť vedieť viac informácií o tom, aká zubná korunka, mostík, či snímateľná zubná protéza im je vkladaná do úst tak, ako nato majú nárok občania v okolitých krajinách Európskej únie.

Protetický štítok by mal v praxi fungovať tak, že pacient by mal pri nasadení každej zubnej náhrady dostať sprievodnú dokumentáciu presne tak, ako dostáva správu z ošetrenia od špecialistu. Pacient tak bude mať v rukách konkrétny doklad o tom, z akého certifikovaného materiálu je vyrobená zubná náhrada, ale aj kto a kedy ju vyrobil, môže s tým dokladom ísť napríklad ku všeobecnému lekárovi alebo alergológovi v prípade nevysvetliteľných alergií. Na druhej strane zubní lekári a zubní technici budú viac chránení v prípade reklamácií pacienta ohľadom kvality zubnej náhrady.

Lučanský odmieta účasť v reformnej komisii, Mikulcovi to pripomína vyplakávanie
Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský odmieta, že by bol súčasťou komisie na reformu polície, ako o tom informoval v utorok (18. 8.) premiér Igor Matovič (OĽANO). Policajný šéf sa tiež obáva o budúcnosť polície a avizované zmeny vidí ako... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR