„Žiadna kolonialistická moc alebo hrozba“ nemôže odradiť turecké operácie v Stredomorí, varuje Erdogan
20 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Recep Tayyip Erdogan prehlásil, že Turecko bude aj naďalej hľadať prírodné zdroje vo východnom Stredomorí napriek všetkým hrozbám. Ankara tiež očakáva, že aktéri v regióne podniknú kroky na zníženie napätia, informuje portál RT.


Turecko sa nachádza v spore s Gréckom a Cyprom o prekrývajúcich sa nárokoch na oblasti, ktoré sú potenciálne bohaté na prírodné zdroje. Ankara poslala dve prieskumné plavidlá do oblastí nárokovaných tromi krajinami.

Cyprus v utorok vyhlásil, že je ochotný spolupracovať so všetkými svojimi susedmi pri určovaní námorných hraníc.

"Turecko je odhodlané usilovať sa o svoje práva vo východnom Stredomorí až do konca," uviedol Erdogan vo svojom prejave. „Žiadna kolonialistická moc alebo hrozba nemôže odradiť našu krajinu od zdrojov ropy a zemného plynu, o ktorých sa predpokladá, že sú v regióne," ďalej poznamenal turecký prezident.

V Sýrii zahynul pri výbuchu ruský vojenský poradca
Pri výbuchu improvizovanej nálože zahynul v Sýrii ruský vojenský poradca v hodnosti generálmajora. Dvaja ďalší vojaci utrpeli zranenia, informovala v utorok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Turecký vodca však dodal, že Ankara chce spor vyriešiť skôr prostredníctvom dialógu a diplomacie, než aby sa stupňovalo napätie.

Francúzska armáda vo štvrtok uskutočnila výcvikové cvičenia s gréckymi silami pri južnom ostrove Kréta, uviedla agentúra Reuters 13. augusta.

Štvrtkové cvičenie sa považovalo za prvý prejav záväzku prezidenta Emmanuela Macrona dočasne posilniť prítomnosť Francúzska vo východnom Stredomorí. Paríž vyzval Turecko, aby zastavilo prieskum ropy a zemného plynu v sporných vodách.

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár