Vo Švédsku vzniká nová arabská strana a sľubuje „prevziať zodpovednosť za svoj ľud“
20 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Nová švédska arabská strana, ktorá bola založená za účelom presadzovania práv arabskej populácie v krajine, sa zaviazala pomôcť integrácii „a chrániť práva Arabov“, pričom popiera akékoľvek tvrdenia, ktoré by mohli „arabizovať Švédsko“, informuje portál RT.


Podľa jej internetovej stránky sa strana vydala „socialistickým smerom s určitými kapitalistickými prvkami“, pričom zdôrazňuje, že ide o „sekulárnu stranu a u jej predstaviteľoch nie sú povolené žiadne náboženské symboly alebo oblečenie“.

V súčasnosti je jej cieľom boj proti „vylúčeniu, úzkosti z budúcnosti, rozdeleniu a nedostatku zmyslu pre spoločnosť“ a zároveň znížiť „zločin a nezamestnanosť v rámci tej istej skupiny“.

Očakáva sa vydanie podrobného manifestu v septembri, ale medzitým sa stanovilo niekoľko požiadaviek na členstvo vrátane: arabského pôvodu od najmenej jedného rodiča, ktorý sa datuje už niekoľko generácií, ako aj švédske vysokoškolské vzdelanie a čistý register trestov.

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Avšak aspoň jeden člen strany, 33-ročný muž so sídlom v Malmö, bol v roku 2017 odsúdený za nezákonné hrozby a obťažovanie, hoci strana spochybňuje závažnosť týchto zločinov.

Aby sa predišlo akejkoľvek systémovej diskriminácii, Švédsko si neponecháva demografické údaje podľa etnicity, ale na začiatku desaťročia bolo vo Švédsku 155 000 arabských hovoriacich, čo je približne 1,5 percenta z celkovej populácie.

Migrácia do krajiny sa v intervenčnom desaťročí dramaticky zvýšila, pričom iba v roku 2015 pricestovalo 163 000 žiadateľov o azyl, najmä zo Stredného východu a zo severnej Afriky. Sčítanie ľudu sa má uskutočniť v roku 2021, čo môže objasniť význam a potenciálny vplyv, ktorý nová arabská strana môže očakávať.

Štáty EÚ neuznávajú volebné výsledky v Bielorusku
V dôsledku masívneho porušovania pravidiel Európska únia neuznáva výsledok bieloruských prezidentských volieb. Európska komisia chce tiež finančne pomôcť demokratickému hnutiu v Bielorusku. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík