Pozitívny test na koronavírus malo vo firme Agromačaj až 30 ľudí!
20 | 08 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Spolu 30 prípadov potvrdenia ochorenia COVID-19 zaznamenali v poľnohospodárskej firme u zahraničných sezónnych pracovníkov z Ukrajiny.


Sezónnych pracovníkov pozitívne testovali na koronavírus vo firme Agromačaj. Spoločnosť sama priznala, že 19. augusta zaznamenala 30 prípadov potvrdenia ochorenia COVID-19 u zahraničných sezónnych pracovníkov z Ukrajiny. Všetkých izolovala do špeciálne vyčlenených ubytovacích priestorov. Prípady sa týkali dvoch ubytovacích zariadení, v ktorých bývali zamestnanci pracujúci na poliach.

„Na základe komunikácie s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva sme zamestnancov presunuli do karanténnej ubytovne oddelenej od našich ostatných zamestnancov. Rovnako sme identifikovali aj ich blízke kontakty, ktorých sme tiež umiestnili do samostatnej karanténnej ubytovne," povedal konateľ spoločnosti Juraj Mačaj.

Ešte v predchádzajúcom týždni, okamžite po prvom výskyte ochorenia, vedenie firmy nariadilo plošné testovanie všetkých zamestnancov na vlastné náklady, vrátane agentúrnych pracovníkov i dodávateľov.

Desivý príbeh Slováka, ktorý zomrel v belgickej cele!
Kým jeden z belgických policajtov nad telom Slováka Jozefa Chovanca hajloval, ostatní sa na tom smiali. Zábery z letiska v belgickom Charleroi ukazujú aj to, že policajt na hrudný kôš zadržaného tlačil šestnásť minút. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA


„Chceli sme mať dokonalý prehľad o našich zamestnancoch, aby sme neohrozili žiadneho z našich kolegov. Celkovo sme tak urobili 800 testov, za ktoré sme zaplatili 50-tisíc eur. Vo všetkých ostatných prípadoch boli testy s negatívnym výsledkom. U nikoho z pozitívne testovaných sa pritom neprejavovali žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Všetci pôsobili ako zdraví," dodal Mačaj.

Spoločnosť tvrdí, že už na jar sa pripravila na zvládnutie možnej situácie výskytu COVID-19. „Už v marci sme si pripravili krízový scenár, čo nám aktuálne veľmi pomohlo. Rozhodne to odporúčame každej firme s viacerými zamestnancami. Aj vďaka tomu sa nám podarilo situáciu rýchlo zvládnuť a v súčasnosti ostatní zamestnanci pracujú tak ako predtým, v bežnom režime znova za prísneho dodržiavania opatrení," konštatoval Mačaj.

Agromačaj je rodinná firma. V súčasnosti spoločnosť cez svoje dcérske podniky hospodári na 4 600 hektároch ornej pôdy. Zameriava sa hlavne na pestovanie intenzívnych plodín ako zemiaky, cibuľa, kapusta, cesnak, petržlen. Veľmi významné sú aj plodiny osivová kukurica, cukrová repa a pšenica.

Sobolovský (alias Slimák) z Kočnerovej Threemy pred NAKA "zaspieval"
Pred vyšetrovateľa sa postavil ďalší sudca z Threemy. Podľa Sobolovského prešli niektorí sudcovia na druhú strany barikády, uvádza portál TV Noviny. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.