Počatie po 40. roku veku už nemá byť zdravotným dôvodom na úhradu interrupcie
20 | 08 | 2020 I SITA

Vek nad 40 rokov nutne nemusí predstavovať zdravotnú indikáciu pre ukončenie tehotenstva, uvádza ministerstvo zdravotníctva.


Počatie po 40. roku veku už nemá byť zdravotným dôvodom, na základe ktorého sa umelé prerušenie tehotenstva uhrádza z verejného zdravotného poistenia. Ministerstvo zdravotníctva totiž počatie po 40. roku veku navrhuje vypustiť z vyhlášky k zákonu o umelom prerušení tehotenstva, ktorá obsahuje zoznam chorôb, syndrómov a stavov pre interrupciu.

Rezort zdravotníctva to odôvodňuje tým, že pri súčasných technologických diagnostických možnostiach a poznatkoch už samotný vek nie je pri počatí nevyhnutným zdravotným rizikom. Návrh novely vyhlášky je momentálne v pripomienkovom konaní, ktoré potrvá do 9. septembra.

„Samotný vek nad 40 rokov nutne nemusí predstavovať zdravotnú indikáciu pre ukončenie tehotenstva. Aktuálne platné právne predpisy plne nezohľadňujú súčasné technologické možnosti a poznatky predovšetkým v oblasti prenatálnej diagnostiky,“ uvádza v návrhu novely vyhlášky ministerstvo zdravotníctva. Rezort zároveň tvrdí, že tento návrh sa žiadnym spôsobom nedotýka práv žien, ktoré sa týkajú možnosti ukončenia tehotenstva, ale má dopady iba na úhradové systémy verejného zdravotného poistenia.

Kollár chce na koaličnej rade hovoriť o zľave z dane pre seniorov
Zmena legislatívy týkajúca sa dane z nehnuteľností bola jednou z tém, o ktorých hovorili na spoločnom stretnutí v Košiciach predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a primátor mesta Jaroslav Polaček. Predseda parlamentu chce o tom... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR


Novela vyhlášky by mala byť účinná už od 1. októbra tohto roka. Ministerstvo zdravotníctva pritom tiež vyčíslilo, akú sumu by systém verejného zdravotného poistenia vypustením zdravotného dôvodu počatia po 40. roku veku zo zoznamu zdravotných indikácií pre interrupcie ušetril. V roku 2020 by to bolo necelých 30-tisíc eur a v nasledujúcom období vždy zhruba 100-tisíc eur ročne.

V minulom roku sa pritom podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na Slovensku vykonalo spolu necelých 7,2-tisíca umelých prerušení tehotenstva. Najčastejšie vo vekovej skupine žien od 30 do 34 rokov. Počet interrupcií pri ženách vo veku nad 40 rokov bol vlani zhruba 800.

Aj napriek výzve ministra začne viacero univerzít akademický rok 21. septembra
Hoci minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) vyzval univerzity, aby zimný semester nového akademického roka 2020/2021 začali až 28. septembra, viaceré tak neurobia. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR