Hongkonská vláda nariadila odstrániť z učebníc "citlivý" obsah
20 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Hongkonská vláda nariadila vydavateľom odstrániť politicky "citlivý" obsah z učebníc stredných škôl. V dôsledku nového zákona o národnej bezpečnosti boli miestne školy a knižnice nútené stiahnuť niektoré knihy, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.


Z učebníc určených na formovanie kritického myslenia boli odstránené pasáže o občianskej neposlušnosti, fotografie istých protestných sloganov a tiež názvy niektorých politických strán. Podľa vlády, ktorú v Hongkongu dosadil Peking, sú úpravy potrebné "s cieľom odstránenia nepresností z minulosti".

Táto cenzúra je podľa agentúry AFP ďalším krokom v snahách potlačiť disent v meste, ktorým v ostatnom období otriasli protesty v boji za demokratickú reformu a zodpovednosť polície. Miestny spolok učiteľov opatrenia kritizuje a úrad pre vzdelávanie obviňuje z politickej cenzúry. Podľa spolku opatrenia "prekrúcajú realitu v spoločnosti".

Hongkonská vláda tvrdí, že úpravy pomôžu študentom v "rozvoji pozitívnych hodnôt", a obvinenia z politickej cenzúry odmieta.

Kim Čong-un nariadil konfiškáciu psov. Skončia na tanieri?
Severokórejský vodca opäť šokoval svet. Milovníci zvierat zostali po jeho nariadení v nemom úžase, píše New York Times. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič