Budúcnosť mladých ľudí je ohrozená, musíme im dať viac - tvrdí Mario Draghi
20 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Dotácie sú fajn vec, ale sú iba záchranným kolesom. Mladým ľuďom musíme dať viac, aby sa dokázali postaviť na nohy - znie výzva z Rimini


Nie je dlh ako dlh, nie je dotácia ako dotácia a nie je pomoc ako pomoc - všíma si príhovor Maria Draghiho na stretnutí v Rimini taliansky ilmessaggero.it.

„Keď sa dôvera vrátila, aby sa upevnila a s ňou je tu aj nádej na spojené hospodárske oživenie, výbuch druhej vlny pandémie nás ešte viac zasiahol Je to veľké ohrozenie nielen hospodárstva, ale aj celej štruktúry našej spoločnosti, ako sme ju doteraz poznali. Rozširuje sa neistota, znevýhodňuje zamestnanosť, ochromuje spotreba a investície”. Povedal Mario Draghi na stretnutí svetových ekonomických špičiek v Rimini.

„V tomto slede kríz sú dotácie distribuované všade v základnej forme tým, ktorí sú najviac postihnutí, najmä tým, ktorí sa včas snažili reagovať. Tieto dotácie sa používajú na prežitie, na spustenie nového začiatku. Mladým ľuďom však musíme dať viac, s dotáciami rýchlo skončíme a zostane tu obrovský nedostatok odbornej kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá bude schopná obetovať slobode výberu uplatnenie sa za dostatočný príjem“. Vyhlásil Mario Draghi s tým, že ak ide o existenčné rozhodovanie, príjem je vždy rozhodujúci argument.

Ekonomika v eurozóne sa doslova prepadla, až o 12,1 percenta
Pokles HDP v druhom štvrťroku európskej ekonomiky je najsilnejší od začiatku štatistiky v roku 1995. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


„Z tejto krízy sa môže Európa dokonca aj posilniť. Činnosť vlád spočíva v solídnej menovej politike - vysvetlil Draghi - v silnej a stabilnej Európe, ktorú všetci chceme. Zodpovednosť - dodal - ide ruka v ruke a v solidarite a dáva legitimitu. Tento krok vpred bude preto musieť posilniť dôveryhodnosť hospodárskych politík na európskej a vnútroštátnej úrovni.“

„Dlh, vytvorený tento rok krajinami, inštitúciami, trhmi a sporiteľmi - pokračuje Draghi - bude udržateľný, ak sa použije na výrobné účely, ako sú to investície do ľudského kapitálu, v infraštruktúrach rozhodujúcich pre výrobu, vo výskume atď. To znamená, že ak ide o „dobrý dlh“, jeho udržateľnosť zlyhá, ak sa použije na neproduktívne účely, ak sa preje“. Nízke úrokové sadzby samy osebe nie sú zárukou udržateľnosti, vnímanie kvality dlhu je rovnako dôležité. Čím viac sa toto vnímanie zhoršuje, tým horšie sú dopady na zamestnanosť, investície a spotrebu " . Myslí si Mario Draghi.

Európska ekonomika je na ceste k zatieneniu USA po kríze Covid-19
Európa je na tom lepšie ako USA, nielen pri zvládaní prepuknutia choroby Covid-19, s výrazne nižším počtom infekcií, ale aj pokiaľ ide o vysporiadanie sa s hospodárskym poklesom, prehlásili bankári, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár


„ Návrat k rastu - vysvetľuje bývalý prezident Európskej centrálnej banky - rast, ktorý rešpektuje životné prostredie a neobmedzuje do veľkej miery človeka, sa stal absolútnou nevyhnutnosťou. Hospodárske politiky musia byť udržateľné, musí sa zabezpečiť záruka príjmov najmä pre chudobnejších ľudí, posilniť sociálna súdržnosť, ktorá je krehká.“ Znie priam apel Maria Draghiho za konferencie v Rimini.

"Tento cieľ je náročný, ale nie nedosiahnuteľný, ak sa nám podarí rozptýliť neistotu, ktorá dnes panuje v našich krajinách”, tvrdí Mario Draghi, taliansky bankár a ekonóm, od 16. januára 2006 guvernér Talianskej národnej banky. Bol zvolený za nástupcu Jeana-Claude Tricheta vo funkcii guvernéra Európskej centrálnej banky, kam nastúpil v novembri 2011. Členom rady Európskej centrálnej banky je už z titulu guvernéra Talianskej národnej banky.

Sociálny balíček sa podľa štátneho tajomníka rezortu financií prijíma v čase, keď to ekonomika potrebuje
Vládou ohlásený sociálny balíček za pol miliardy eur sa na rozdiel od predchádzajúcich vlád prijíma v čase, keď to ekonomika potrebuje. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA