Ambulantnú liečbu cukrovky cez inzulínovú pumpu môžu využívať poistenci všetkých zdravotných poisťovní
20 | 08 | 2020 I SITA

Možnosť nastaviť diabetického pacienta na inzulínovú pumpu aj ambulantne umožnilo Ministerstvo zdravotníctva SR. K dispozícii je to teda pre poistencov všetkých zdravotných poisťovní na Slovensku.


Ako pre agentúru SITA vo štvrtok uviedla Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s., momentálne evidujú prvé žiadosti o schválenie inzulínovej pumpy ambulantne. "Nastavenie našich pacientov na inzulínovú pumpu prebieha štandardnou formou, a to buď v diabetologických centrách, alebo po novom aj ambulantne," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepiansky.

Rozšírené možnosti ambulantnej liečby cukrovky budú môcť využívať aj poistenci spoločnosti Union zdravotná poisťovňa, a. s. Pre agentúru SITA to vo štvrtok potvrdila špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsigová s tým, že indikačné nariadenie ministerstva zdravotníctva je záväzné pre všetky poisťovne.

Krajčí odvolal vedenie nemocnice v Trenčíne a riaditeľa NTS v Bratislave
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vo štvrtok odvolal ekonomického riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne Mareka Šedíka a vedenie tejto nemocnice. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR


Táto zmena je platná od 1. júla 2020. "Indikačné a preskripčné obmedzenia sa rozširujú v podskupine zdravotníckych pomôcok D10.1.1 o diabetologické ambulancie s príslušným materiálno-technickým a personálnym vybavením," dodala Kszenzsigová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ešte v stredu informovala, že zjednodušuje diabetikom prístup k liečbe cukrovky prostredníctvom inzulínovej pumpy. Táto zdravotnícka pomôcka podľa poisťovne garantuje maximálne dosiahnuteľnú mieru kompenzácie diabetika tak, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť skorého vzniku chronických komplikácií.

Pacient, ktorý spĺňal kritériá na liečbu inzulínovou pumpou, musel doteraz štandardne absolvovať niekoľkodňovú hospitalizáciu, počas ktorej ho nastavili na inzulínovú pumpu. Vývoj zdravotníckych pomôcok pre diabetikov, aj diabetologická prax však podľa poisťovne medzitým natoľko pokročili, že v súčasnosti je už možné dospelého cukrovkára na tento typ liečby nastaviť ambulantne.

Zahraniční pracovníci budú musieť mať negatívny test na koronavírus
Pracovníci zo zahraničia sa podľa pripravovaného usmernenia majú povinne preukázať negatívnym testom na nový koronavírus. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR