Vesmír je podľa NASA príliš rasistický, a tak zahájili jeho očistenie. Hmlovina Eskimák končí
19 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Americká vesmírna agentúra NASA uviedla, že vesmír je podľa jej názoru príliš urážlivý k menšinám. V rámci politickej korektnosti preto začali prepisovať aj stáročia staré názvy. NASA k odborníkom v oblasti astronomických a fyzikálnych vied prizvala odborníkov na začlenenie a rovnosť, informuje portál Extra.


„Na vzdialené kozmické objekty, ako sú planéty, galaxie a hmloviny, sa vedecká komunita niekedy odvoláva pomocou neoficiálnych prezývok. Pretože však veda usiluje o identifikáciu a riešenie systémovej diskriminácie a nerovnosti vo všetkých aspektoch, vyšlo najavo, že určité kozmické prezývky sú nielen necitlivé, ale môžu byť aj aktívne škodlivé,“ uvádza NASA, ktorá sa pustila do kontroly stoviek „podozrivých“ názvov vesmírnych objektov.

Ako agentúra uvádza, prekvapilo ju, ako veľa rasizmu a politickej nekorektnosti sa „skrýva“ vo vesmíre.

Planetárna obrana bola posilnená novým laserom, ktorý dokáže za denného svetla pozorovať „neviditeľné“ úlomky vesmíru (VIDEO)
Lasery sú naším nástrojom na sledovanie úlomkov vesmíru nad Zemou a pomáhajú spoločnostiam aj národom vyhnúť sa nechcenému kontaktu na obežnej dráhe. Laserová obrana však doteraz fungovala pri extrémnych obmedzeniach, čo už teraz neplatí, informuje... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Vesmírna agentúra oznámila, že planetárnu hmlovinu, kde žiaria pozostatky hviezdy podobné Slnku, už nebude nazývať ako hmlovinu Eskimák, ale vystačí si s názvom NGC 2392.

Hmlovina bola objavená už v roku 1787 a vo vedeckej komunite je pomenovanie Eskimák úplne vžité a rasistické konotácie s touto hmlovinou môže len ťažko niekto spájať. V niektorých prípadoch bola hmlovina nazývaná Klaun vďaka tomu, že pripomína tvár klauna. Túto variantu však NASA taktiež odmietla.

„Eskimák je široko vnímaný ako koloniálny termín s rasistickou históriou, ktorý bol aplikovaný na domorodé obyvateľstvo arktických oblastí. Vo väčšine oficiálnych dokumentov je od tohto termínu odstúpené,“ píše NASA.

Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Nekorektné prezývky môžu podľa NASA viesť k tomu, že budú niektorým menšinám ubližovať, a dokonca povedú k zníženiu relevancie vedy ako takej.

V reakcii na posledné vyjadrenie agentúry NASA sa na sociálnych sieťach začali ozývať ľudia s návrhmi na ďalšie premenovanie. Tradične najväčšej kritike čelí čierna diera, čo je označenie, ktoré je podľa mnohých ďalším horúcim kandidátom na premenovanie.

NASA odložila vyslanie rovera na Mars
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) odložil vyslanie svojho nového rovera na Mars prinajmenšom na koniec júla. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA