Štáty EÚ neuznávajú volebné výsledky v Bielorusku
19 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V dôsledku masívneho porušovania pravidiel Európska únia neuznáva výsledok bieloruských prezidentských volieb. Európska komisia chce tiež finančne pomôcť demokratickému hnutiu v Bielorusku.


Na mimoriadnom samite Európskej únie o politickej kríze v Bielorusku sa členské štáty EÚ rozhodli neakceptovať výsledok tamojších kontroverzných prezidentských volieb. Informáciu priniesol portál zeit.de. "Hlasovanie nebolo spravodlivé ani slobodné", informovala po stretnutí predstaviteľov členských štátov nemecká kancelárka Angela Merkelová . „Preto nie je možné uznať výsledky týchto volieb.“ Predseda Rady EÚ Charles Michel toto rozhodnutie potvrdil.

Podľa výsledkov samitu je zjavné, že jeho účastníci nemajú pochybnosti o tom, že vo voľbách došlo k masívnemu porušovaniu obvyklých a vo svete rešpektovaných pravidiel. Potvrdila to kancelárka Merkelová asi po troch hodinách konzultácií so svojimi kolegami. „Odsudzujeme brutálne násilie voči ľuďom.“ Štáty EÚ vyzvali „režim alebo vládu“, aby v Bielorusku prestali používať silu, vyhlásila Merkelová. Všetci väzni musia byť bezpodmienečne prepustení. Okrem toho sa podľa požiadavky opozície zo strany EÚ podporuje národný dialóg.

Na novinársku otázku či Alexander Lukašenko už nie je legitímnym prezidentom Merkelová odpovedala, že Lukašenko tam stále je, a preto sa s ním spoločenstvo musí  usilovať o dialóg. Predtým však Lukašenko návrh na takýto dialóg odmietol a preto Angela Merkelová "nevidí úlohu sprostredkovateľa vo svojej osobe". Všetci však chcú pomôcť tejto občianskej spoločnosti, ktorá demonštruje pokojne, aby dostala od bieloruských úradov spravodlivú šancu.

Charles Michel oznámil, že EÚ čoskoro uvalí avizované sankcie na „značný“ počet verejných činiteľov za ich volebné činy a následné násilie. Podľa Angely Merkelovej by sankcie nemali byť namierené proti bieloruskému obyvateľstvu. Bielorusko si musí samé nájsť cestu pre seba. Ľudia podľa nemeckej kancelárky určite vedia, čo je pre nich najlepšie.

Bielorusko bude viesť vojenské cvičenia na svojich západných hraniciach počas masových povolebných protestov
Minsk uviedol, že bude viesť rozsiahle vojenské cvičenia na bieloruských hraniciach s Poľskom a Litvou. Cvičenia budú zamerané najmä na protivzdušnú obranu, pričom sa konajú uprostred masových demonštrácii kvôli sporným prezidentským voľbám,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Krátko pred osobitným samitom bieloruská opozícia požiadala EÚ , aby neuznala Lukašenkove voľby. Nateraz neúspešná prezidentská kandidátka Svetlana Tichanovskaja z exilu v Litve povedala: „Vážení vedúci predstavitelia Európy, vyzývam vás, aby ste podporili prebudenie Bieloruska.“

Lukašenko na druhej strane vyzval štáty EÚ, aby si riešili svoje vlastné problémy. „Predtým, ako na nás ukážete prstom, mali by ste prebrať témy ako „ žlté vesty “ vo Francúzsku alebo strašné nepokoje v USA na vašich stretnutiach.“

Napriek varovaniam Ruska avizovala predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyen finančnú podporu prívržencom nového demokratického hnutia v Bielorusku. Európska komisia poskytne dva milióny eur obetiam represií a neprijateľného štátneho násilia, povedala von der Leyen. Okrem toho by sa mal vyčleniť jeden milión eur na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti a tamojších nezávislých médií.

Obyvatelia Bieloruska demonštrovali proti Lukašenkovi už jedenásty deň po sebe. V štátnych podnikoch prestali zamestnanci opäť pracovať, ale v menšej miere ako na začiatku týždňa. Protesty sa konali aj v iných mestách krajiny. Lukašenkovi priaznivci sa však tiež zišli na pouličných protestoch.

Európska únia zavedie sankcie voči Bielorusku
Európska únia čoskoro zavedie "značné množstvo" sankcií voči Bielorusku z dôvodu zmanipulovania volieb a násilného potláčania protestov v krajine, uviedol v stredu predseda Európskej rady Charles Michel podľa agentúry AFP. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR