Spoločnosti sa nemusia obávať prerušenia dočasnej ochrany
19 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo predstavilo návrh zákona o dočasnej ochrane životaschopných podnikov, ktorého cieľom je poskytnúť firmám možnosť požiadať o dočasnú ochranu aj po tom, ako táto možnosť podľa aktuálnej platnej legislatívy zanikne.


Spoločnosti sa nemusia obávať prerušenia dočasnej ochrany. Ministerstvo spravodlivosti SR totiž predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh nariadenia vlády, ktorým sa predlžuje trvanie dočasnej ochrany podľa zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii.

Ten zaviedol inštitút dočasnej ochrany, ktorý má zmierniť negatívne dopady pandémie na podnikateľskú činnosť na Slovensku. Jeho trvanie však časovo ohraničil, keďže poskytnutá dočasná ochrana zaniká 1. októbra 2020. V dôsledku tohto možno podľa rezortu predpokladať zmarenie účelu tejto pomoci.

Ministerstvo už však predstavilo návrh zákona o dočasnej ochrane životaschopných podnikov, ktorého cieľom je poskytnúť firmám možnosť požiadať o dočasnú ochranu aj po tom, ako táto možnosť podľa aktuálnej platnej legislatívy zanikne.

Na čo zabúdame pri imunite?
Imunita je štít, ktorým sa telo bráni v troch obranných líniách (prirodzená bariéra, vrodená a špecifická imunita) pred rôznymi nechcenými „útočníkmi“. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Vzhľadom na nadväznosť jednotlivých právnych úprav je nevyhnutné pristúpiť k predĺženiu dočasnej ochrany poskytnutej podľa zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, nakoľko táto zaniká 1. októbra 2020 a predpokladaná účinnosť návrhu nového zákona je 1. januára 2021, v dôsledku čoho vzniká medziobdobie, ktoré môže negatívne vplývať na fungovanie a sanovanie prevádzok podnikov," argumentuje rezort.

Predĺženie dočasnej ochrany je podľa neho rovnako tak odôvodnené aj aktuálnou situáciou ohľadom šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Ministerstvo predkladá návrh nariadenia do medzirezortného pripomienkového konania v skrátenej forme, jeho účinnosť stanovuje dňom vyhlásenia.

Pomoc subjektom v cestovnom ruchu by mala byť adresnejšia, tvrdí Kollár
Pomoc subjektom v cestovnom ruchu (CR) by mala byť adresnejšia a mala by odrážať skutočný dosah koronakrízy na ne. Uviedol to predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) po utorkovom stretnutí so zástupcami podnikateľov v CR v Trnave. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR