Ruské vládne lietadlo vykonalo krátky spiatočný let do Minska a späť
19 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruské vládne lietadlo Tu-214, ktoré sa používa na prepravu vysokých vládnych predstaviteľov vrátane vedúcich členov ruskej tajnej služby FSB, vykonalo v utorok krátky spiatočný let z Minska do Moskvy a späť.


Na moskovskom letisku následne pristálo v stredu v skorých ranných hodinách. S odvolaním sa na údaje z letových radarov o tom informovala agentúra Reuters. Ruské lietadlo odletelo do Minska v čase, keď v Bielorusku už niekoľko dní prebiehajú masové protesty v reakcii na prezidentské voľby z 9. augusta.

V nich úradujúci prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré považujú za nespravodlivé.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu počas telefonátu potvrdil bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov", a to na základe zmluvy o Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska z roku 1997 i v rámci regionálnej bezpečnostnej a obrannej zmluvy.

Ako americká tajná služba drzo získava údaje o občanoch
Prečo by si mali úrady prácne podľa zákona získavať súdne príkazy a povolenia, ak sa to dá jednoducho kúpiť? Americká tajná služba - nie až tak tajne - potrebné údaje nezískava. Nakupuje si ich. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík