Rezort školstva chce umožniť jednoduchšie preukazovanie bezúhonnosti učiteľov
19 | 08 | 2020 I TASR

Rezort školstva chce umožniť jednoduchšie preukazovanie bezúhonnosti učiteľov. Ako uviedol po rokovaní vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), o tomto kroku diskutuje s rezortom spravodlivosti.


"Rozprávali sme sa o tom s ministerskou spravodlivosti, že vytvoríme pracovnú skupinu, aby sme nejakým spôsobom presne zadefinovali a vedeli vyriešiť túto situáciu," povedal minister školstva s tým, že by mohlo ísť aj o špecializovaný odpis. "V súčasnosti je identifikovaných 40 osôb, ktoré majú záznam na základe litery zákona. Oznámenie o týchto ľuďoch bude posielané riaditeľom a tí musia na základe trestného činu zvážiť, či s nimi rozviažu pracovný pomer alebo nie," povedal minister školstva.

Šéf rezortu školstva sa po vláde vyjadril aj k financiám pre študentov. "Žiadame o zvýšenie finančných prostriedkov do fondu na budúci kalendárny rok," povedal Gröhling s tým, že chcú ešte v tomto roku zvýšiť štipendiá súčasným štipendistom. Podotkol, že v tejto oblasti komunikujú s rezortom financií.

Minister sa vyjadril aj k projektu Teleškoly, ktorý sa mal spustiť ešte na jar, keď sa žiaci začali z dôvodu pandémie nového koronavírusu vzdelávať z domu. "Počítame s ním a zažijeme ho na začiatku septembra v okresanej forme. Teraz máme nejaké technické problémy," povedal minister.

Kolíková navrhuje, aby majetky sudcov preveroval nový aparát pri Súdnej rade
Majetkové previerky sudcov by po novom mohol vykonávať nový aparát pri Súdnej rade SR. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA