Dva americké drony sa zrazili nad sýrskym Idlibom (FOTKY, VIDEÁ)
19 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Dvojica amerických bezpilotných lietadiel havarovala po zrážke vo vzduchu v Sýrii nad provinciou Idlib. Obidva stroje sa po zrážke zrútili. Príčina a presná situácia okolo tejto deštrukcie však zostávajú nejasné.


Údajná „kolízia“ nastala v utorok 18. augusta v provincii Idlib. Anonymný zdroj z prostredia americkej armády pre Times túto skutočnosť potvrdil a prezradil hneď niekoľko ďalších podrobností o nehode. Odmietol však potvrdiť informáciu, čo spôsobilo haváriu lietadiel alebo o aký druh dronov sa jednalo. Nie je tiež známe, či lietadlá neboli náhodou zostrelené.



Fotografie a videá na sociálnych sieťach ukazujú úlomky padajúce z neba a horiace trosky lietadiel na zemi. Zábery dokazujú, že aspoň jedno z lietadiel bolo skutočne americkým dronom MQ-9 Reaper, ktorý sa používa na sledovanie ako aj na ozbrojené misie.




Trumpov Air Force One sa takmer zrazil s dronom
Americký prezidentský špeciál s prvým občanom USA na palube krátko pred pristávaním na vojenskej základni Andrew Base neďaleko Washingtonu ohrozil lietajúci predmet v tvare kríža. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020






Ako americká tajná služba drzo získava údaje o občanoch
Prečo by si mali úrady prácne podľa zákona získavať súdne príkazy a povolenia, ak sa to dá jednoducho kúpiť? Americká tajná služba - nie až tak tajne - potrebné údaje nezískava. Nakupuje si ich. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V dôsledku nejasných oficiálnych informácií okolo tohto incidentu kolujú na sociálnych sieťach rôzne špekulácie. Niektorí svedkovia naznačujú, že drony boli zostrelené tureckými militantmi, zatiaľ čo iní tvrdia, že jeden zo zničených dronov bol ruskej výroby a to aj napriek správe Times, ktorá pripisovala obidve lietadlá Američanom.



Hlásená kolízia prichádza niekoľko dní po americkom atentáte na džihádistu z Idlibu, Abu Jahiah al-Uzbekiho, ktorý údajne spolupracoval so skupinou Hurras ad-Din napojenou na Al-Káidu. Pri atentáte boila použitá raketa R9X Hellfire , špeciálna nevýbušná munícia, ktorá pred samotným nárazom iba uvoľní šesť sečných črepín, podobojúcich sa na „ninja shurikan“.

V Sýrii zahynul pri výbuchu ruský vojenský poradca
Pri výbuchu improvizovanej nálože zahynul v Sýrii ruský vojenský poradca v hodnosti generálmajora. Dvaja ďalší vojaci utrpeli zranenia, informovala v utorok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Aj keď Damask opakovane odmietol americkú prítomnosť v Sýrii a označil ju ako nezákonnú, porušujúcu suverenitu krajiny, Washington aj naďalej pokračuje vo vojenských operáciách v niekoľkých regiónoch, pričom občas vykonáva útoky práve v okolí Idlibu. Podľa nedávnej správy generálneho inšpektora sú podľa kurdských frakcií, ktoré sú počas vojny v Sýrii podporované Pentagónom, ovládané cenné zdroje ropy. Podľa nedávnej správy generálneho inšpektora USA plánujú v oblasti Hasakah vyškoliť 2 200 miestnych „bezpečnostných zložiek na ochranu ropných polí“ v oblasti Hasakah .

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár