Dúcz: Odmietam tvrdenia Budaja o manipulácii tendrov, zvážim právne kroky
19 | 08 | 2020 I TASR

Bývalý riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – odštepný závod (OZ) Bratislava Jozef Dúcz odmieta utorkové (18. 8.) tvrdenia ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) o tom, že by počas jeho pôsobenia dochádzalo k účelovému manipulovaniu verejných obstarávaní.


Dúcz vo svojom stanovisku pre TASR rovnako odmietol akékoľvek obviňovanie z nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami či inými zdrojmi SVP. "V štátnom podniku pracujú stovky ľudí. Každý deň je potrebné prijímať reálne ekonomické rozhodnutia v reálnom čase. Takéto verejné zneváženie mojej dlhoročnej práce, práce oddelení štátneho podniku, práce nezávislých odborníkov, bez poznania skutkovej, ekonomickej a právnej podstaty veci nemôže mať miesto v slušnom právnom štáte," napísal Dúcz.

Bývalý šéf bratislavského odštepného závodu SVP deklaruje, že zo spomínaných káuz nevznikla SVP OZ Bratislava žiadna škoda a je pripravený s kontrolnými orgánmi spolupracovať. "Rovnako zvážim právne kroky smerujúce k očisteniu môjho mena, ktoré bolo verejným vystúpením pána ministra bezdôvodne znevážené," uviedol Dúcz.

Obvinený v kauze Dobytkár sa dobrovoľne rozhodol vydať 400-tisíc eur
Úplatky v rádoch státisícov putovali do rúk polície! Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Spresnil, že v dvoch dotknutých prípadoch sa organizovalo verejné obstarávanie mimo ingerencie SVP OZ Bratislava a v prípade neprevzatých drvičov kameňa, umiestnených dočasne v devínskom kameňolome, je vec od začiatku riešená externou advokátskou kanceláriou, ktorá aktívne chráni práva a obchodné záujmy SVP OZ Bratislava. "Nové vedenie sa môže so všetkými dôvodmi vzniknutej situácie oboznámiť a rozhodnúť podľa nimi preferovaného obchodného riešenia," poznamenal Dúcz.

Minister životného prostredia Budaj v utorok vyhlásil, že pri podozrivých verejných obstarávaniach SVP OZ Bratislava prišla štátna firma o 5.240.436 eur. Odvolal sa pritom na rezortný audit. Šéf envirorezortu konkretizoval, že k spomínanej strate prišlo v roku 2019 pri troch nákupoch techniky, ktorú bratislavský SVP nemôže využívať podľa účelu, na ktorý ju kupoval. Informoval takisto, že v dôsledku pochybení skončil na poste riaditeľa bratislavského závodu SVP Jozef Dúcz.