Drahota v Česku extrémne zvyšuje záujem po minibytoch
19 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Obývacia izba s kuchynským kútom a s priestorom na spanie, chodba, kúpeľňa s toaletou. Realitná kancelária ponúka byt s rozlohou 25 metrov štvorcových. Inzerát sa neohreje na jej stránkach ani deň.


Popularita mikrobytov, teda bytových samostatných jednotiek s celkovou rozlohou do 25 metrov štvorcových rastie v Českej republike hlavne u mladých ľudí. Týmto fenoménom doby za zaoberal portál Lidovky.cz.

Nebotyčné ceny vyháňajú mladých do bytov veľkosti garáže. Mikrobyty sa pre nich stávajú alternatívou ako si zabezpečiť bývanie v čase, keď rast cien nehnuteľností nezastavila ani pandémia. Na serveri Sreality.cz je necelá stovka pražských bytov s plochou do 25 metrov štvorcových. Za ten najmenší, v Španielskej ulici na Vinohradoch, ktorý má iba 16 metroch štvorcových, chce predávajúci necelé tri milióny korún. (Cca 114 tisíc eur.)

Malé byty z Airbnb zaplavujú trh, podnájom v centre starej Prahy je tak lacnejší ako v paneláku na sídlisku. Má to ale háčik. Mikrobytov je málo. Ten najmenší aktuálne ponúkaný v Brne má 22 metrov a vyjde na 1,5 milióna korún. V Plzni stojí 21 metrový byt necelých 1,5 milióna korún, byt s rozlohou 17 metrov štvorcových stojí 930 tisíc korún. (Cca 35 600 eur.)

"V Prahe a v Brne v posledných rokoch skutočne dopyt po tých najmenších bytoch rastie," hovorí Jan Martina z pražskej pobočky spoločnosti M & M Reality. Záujem o mikrobyty potvrdzuje aj Jaroslav Nedvěd, majiteľ realitnej kancelárie RE / MAX Anděl.

Dôvodom rastúceho dopytu sú hlavne financie. Aj keď v mikrobytoch stojí meter štvorcový vyššiu ako priemernú cenu štvorcového metra všetkých bytov v danom meste, celková suma je podstatne nižšia ako za priestrannejšiu bytovú jednotku. Podľa štatistík spoločností Trigema, Skanska Reality a Central Group dnes stojí meter štvorcový v novom byte v Prahe v priemere viac ako 108 tisíc korún.

Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA


Vysoké ceny sa však zďaleka netýkajú len Prahy. Server Realitymix.cz uvádza, že priemerná cena metra štvorcového v Brne aktuálne presahuje 77 tisíc korún, čo v medziročnom porovnaní predstavuje viac ako 17-percentný nárast. V Plzni sa ceny medziročne zvýšili o štvrtinu. Za meter štvorcový tam kupujúci zaplatí vyše 56 tisíc korún. Meter štvorcový v olomouckom byte vyjde v priemere na prinajmenej 54 tisíc korún.

Pre stále početnejšie skupinu sa kúpa vlastného bývania stáva nedosiahnuteľným luxusom. Z Deloitte Property Index vyplýva, že Česko je na tom najhoršie v dostupnosti vlastného bývania z 23 sledovaných európskych krajín. Na nový byt s veľkosťou 70 metrov štvorcových potrebujú Česi celkom 11,4 priemerných hrubých ročných platov. Na druhom konci rebríčka je Portugalsko a Belgicko so štyrmi ročnými platmi.

"Ľudia s priemernými príjmami a úsporami rádovo niekoľko stoviek tisíc korún získajú hypotéku maximálne na malometrážny byt," opisuje súčasný stav Veronika Hegrová z online zjednávacia hypoték Hyponamiru.cz.

Podľa hovorcu developerskej spoločnosti Trigema Radka Poláka sa predaj jedno a dvojizbových bytov v Prahe v posledných dvoch rokoch podieľa na celkových predajoch až 70 percentami. Plocha novo postavených bytov sa zmenšuje. "Priemerná výmera bytu 1 + kk je dnes okolo 35 metrov štvorcových, pred piatimi až šiestimi rokmi to bolo nad štyridsať metrov štvorcových," upresňuje Radek Polák.

Medzi kupujúcimi mikrobytov sú prevažne mladí ľudia. "Pri aktuálnych cenách nehnuteľností môžu byť tieto byty pre množstvo ľudí kompromisom alebo skrátka dostupnejším riešením, rovnako ako dobrou a relatívne istou investíciou," tvrdí Jaroslav Nedvěd.

Mikrobyty nájdeme hlavne v rekonštruovaných starších domoch. Podľa údajov spoločnosti Central Group takmer polovica všetkých predaných mikrobytov v metropole Česka za posledné dva roky pripadá na Prahu 1 a Prahu 2, štvrtina potom na Prahu 5.

BÝVANIE: Štát by mal podporovať nájomné bývanie, tvrdí odborník
Štát by mal nájomné bývanie podporovať a začať stavať nájomné byty v rôznych regiónoch, najmä v tých, kde je práca. Povedal to pre TASR vedúci spoločnosti C-Quadrat Investment Group pre strednú a východnú Európu s ústredím v Rakúsku Jakub Křivan s... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | TASR