Ako americká tajná služba drzo získava údaje o občanoch
19 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Prečo by si mali úrady prácne podľa zákona získavať súdne príkazy a povolenia, ak sa to dá jednoducho kúpiť? Americká tajná služba - nie až tak tajne - potrebné údaje nezískava. Nakupuje si ich.


Už niekoľko rokov služba Babel Street predáva zhromaždené informácie o polohe používateľov z USA americkým spravodajským agentúram. Pohraničná stráž, colná správa a tajná služba platia milióny za obchádzanie súdnych príkazov. Píše o tom diepresse.com.

Pri všetkých varovných správach, že TikTok môže zhromažďovať údaje o používateľoch z USA a odovzdávať ich čínskej vláde, sa často "zabúda", že rovnako veľký záujem majú americké tajné služby o informácie o svojich krajanoch. Novo publikovaný dokument dokazuje, že americká tajná služba United States Secret Service získala informácie o polohe "záujmových" američanov prostredníctvom kontroverznej spoločnosti v oblasti sociálnych médií s cieľom obísť súdny príkaz.

Na základe ochrany poskytovanej štvrtým dodatkom Ústavy USA musia orgány činné v trestnom konaní zvyčajne získať zatykač alebo súdny príkaz na získanie údajov o polohe podozrivého. Najvyšší súd USA v roku 2018 dokonca rozhodol, že policajní dôstojníci potrebujú zatýkací rozkaz na zhromažďovanie údajov o polohe z mobilných telefónov prevádzkovaných sieťovými operátormi. Systém Loca-X však toto všetko môže takmer legálne obísť.

Americké tajné služby sa obávajú zasahovania do prezidentských volieb
Trump o sebe vyhlásil, že je "tou poslednou osobou, ktorú by Rusko chcelo vidieť ako prezidenta" USA. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR


Babel Street je svetová spoločnosť poskytujúca údaje. Táto technológia umožňuje klientom identifikovať, organizovať a analyzovať údaje bez ohľadu na ich polohu alebo používateľský jazyk. Píše o nej portál securityinfowatch.com.

Softvér Babel Street dokáže rýchlo dešifrovať všetky verejne dostupné alebo súkromné ​​zdroje údajov. S pomocou nástrojov Babel Street sú analytici schopní ľahko filtrovať informácie, ktoré sa dajú použiť nekonečným množstvom spôsobov. Babel Street je v súkromnom vlastníctve a má ústredie vo Washingtone, DC, s kanceláriami v Londýne a Canberre.

Babel Street ponúka produkt s názvom Locate X, ktorý je určený na zhromažďovanie anonymizovaných údajov o polohe z rôznych populárnych aplikácií, ktoré používatelia nevedomky nainštalovali do svojich telefónov. To znamená, že používatelia vo všeobecnosti súhlasili s dopytom na údaje o polohe pri sťahovaní, ale určite neboli informovaní o tom, na čo sa tieto údaje používajú. Zvyčajne neškodné aplikácie spájajú údaje, anonymizujú ich a predávajú ich dobre platiacim záujemcom. Medzi zákazníkov patria imigračné úrady, colná a hraničná ochrana, ako aj tajná služba.

Pomocou tohto softvéru je možné „kresliť digitálnu mapu okolo adresy alebo oblasti, v ktorej sa sledovaný nachádza a byť schopný presne určiť mobilné zariadenia“. Podľa správy časopisu Motherboard tajná služba využila služby systému Loca X napríklad pri vyšetrovaní rozsiahlych podvodov s kreditnými kartami.

Vďaka zmenám v podmienkach používania v operačnom systéme Android spoločnosti Google, ako aj v systéme iOS spoločnosti Apple sa používatelia môžu sami rozhodnúť, ktoré povolenia udelia aplikáciám. Je tiež možné obmedziť odovzdávanie informácií o polohe. To znamená, že používateľ môže určiť, kedy má aplikácia k nej prístup. V ideálnom prípade iba vtedy, ak sa aplikácia momentálne aktívne používa.

Trump povedal, že tajné služby sa mýlia ohľadom hrozieb zo strany Iránu
Americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že americké tajné služby sú "naivné" a "mýlia sa" v súvislosti so svojimi tvrdeniami ohľadom hrozby zo strany Iránu. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
30 | 01 | 2019 | tasr