Záchranný nafukovací matrac nemožno použiť pri každom požiari
18 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V Českej republike sa po nedávnej tragédií v Bohumíne veľmi intenzívne diskutuje o tom, či záchranári nemohli pomocou zoskokového matracu zachrániť viac ľudí.


Bohumínsky podpaľač nedávno spôsobil požiar bytu na jedenástom poschodí na Karvinsku. Zomrelo jedenásť ľudí, päť obetí vyskočilo v snahe uniknúť ohnivému peklu z okna. Nikto pád z tridsiatich metrov neprežil. Pritom chýbali iba desiatky sekúnd na to, aby hasiči nafúkli pod panelovým domom doskokový matrac. Lenže ani ten by zrejme nepomohol. Situáciu analyzovali Lidovky.cz.

"Ide o veľmi rizikový prostriedok ako pre zachraňovaných, tak pre záchrancov. Nádej na záchranu by bola minimálna," povedala serveru Lidovky.cz hovorkyňa Hasičského záchranného zboru ČR Nicole Studená. Doskokové matrace sa totiž využívajú len v prípadoch, ak ide o malé výšky, maximálne do pätnástich až dvadsiatich metrov (päť až sedem poschodí).

Hasiči nafukujú záchrannú plochu iba výnimočne a len ako núdzové riešenie. "Niekedy sa používa aj pri vyjednávaní so samovrahom pred jeho skokom ako prevencia alebo na evakuáciu predmetov," vysvetlila Studená.

Požiarnici sa snažia ľudí z plameňov zachrániť najčastejšie vnútrajškom budovy, tak to bolo aj v prípade požiaru v Bohumíne. Nemohli strácať čas. Pre skákajúcich je totiž veľmi ťažké sa do nafúknutého matraca správne trafiť. Väčšinou sú to plochy s veľkosťou štyri a pol metra na štyri a pol metra. Hasiči popisujú, že z výšky tridsiatich metrov dopadová plocha vyzerá ako škatuľka od zápaliek.

Hrdina z bohumínského pekla: Statočný sused zachránil ľudí z horiaceho bytu cez balkón!
Nebyť jeho hrdinského činu, v bohumínskom paneláku by pravdepodobne uhorelo ešte viac ľudí. Ide o jedného zo susedov, ktorému sa podarilo zachrániť troch mužov a jednu staršiu ženu. Pomohol im preliezť balkón a následne ich pustil do svojho bytu,... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


"Záleží tiež na tom, čo má skokan na sebe, ako fúka vietor a podobne. To všetko môže zmeniť dráhu letu," povedal serveru Lidovky.cz Rudolf Kramář z odboru komunikácie Hasičského záchranného zboru ČR. Na druhej strane - prečo teda dopadové matrace nie sú väčšie? "Technika musí stáť na rovine, čím väčšie sú matrace, tým väčšiu plochu potrebujete. Navyše by potom nafúknutie trvalo dlhšie," vysvetlila aj toto hovorkyňa Studená. Samotné nafúknutie doskokového matracu, ktorý bol použitý aj pri zásahu v Bohumíne, trvá približne jednu minútu. Vo chvíli, kedy ho hasiči napúšťajú vzduchom z tlakovej fľaše, už musí byť úplne rozložený a stáť na rovnom povrchu, najlepšie pripravený priamo pod oknami.

"Nafúknutý matrac je tiež veľmi ťažké prenášať, najmä na väčšiu vzdialenosť. Je to samozrejme nebezpečné aj pre hasičov, ktorí by sa s ním pohybovali pod osobou s rizikom, že na nich môže skočiť či spadnúť, " vysvetlila hovorkyňa hasičského zboru. Podľa výrobcov záchranných matracov by mal byť umiestnený tak, aby skok do neho bol čo najviac kolmý.

Aj keď sa skokan do matraca trafí, nemá vyhraté. "Môže zle dopadnúť, odraziť sa od plochy a podobne," uviedla Studená. V 90. rokoch istý hasič skok do záchrannej matraca neprežil. "Pri výcviku skákal z veľmi malej výšky, a napriek tomu po dopade zomrel," opísala Studená. Na pripravenú plošinu navyše môžu ľudia skákať iba po jednom. "Po každom skoku sa musí plocha znovu dofúknuť, čo trvá ďalších tridsať sekúnd," doplnil Kramář.

Polícia podpaľača už obvinila z vraždy a všeobecného ohrozenia. Je vo väzbe a hrozí mu doživotie. Motívom jeho činu majú byť rodinné spory, v byte uhorela jeho manželka, syn s partnerkou i vnuk.

Muža obvineného z požiaru v Bohumíne vzali do väzby
Muža, ktorého obvinili z úmyselného zapálenia bytu v panelovom dome v českom Bohumíne, poslal okresný súd v Karvinej do väzby. Štátny zástupca Michal Król väzbu navrhol pre obavu, že by sa obvinený mohol pokúsiť o útek alebo pokračovať v trestnej... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA