Vyzve EÚ na podporu žlté vesty aj proti Macronovi? Moskva obviňuje Macrona z pokrytectva pri Bielorusku
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo Emmanuela Macrona za „pokrytca“, keď prostredníctvom nedeľného tweetu verejne vyzval Európsku úniu, aby „pokračovala v mobilizácii“ na strane protivládnych demonštrantov v Bielorusku, informuje portál RT.


Hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zakharová v pondelok na Facebooku napísala, že francúzsky prezident by mal vyzvať na podporu tých, ktorí sa zúčastňujú na protestoch v EÚ, nie v Bielorusku, ktoré leží mimo "bruselského okresu". Vnútrozemská krajina je plnoprávnym členom dvoch aliancií, ktoré slúžia ako alternatívy k EÚ a NATO v Európe - euroázijskej hospodárskej únii a organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti.

„Kedy vyzve Európsku úniu, aby sa zmobilizovala na podporu stoviek tisícov demonštrantov žltých viest, ktorí sa pokojne usilujú zabezpečiť dodržiavanie svojich práv, slobôd a suverenity? Kedy prestane Európska únia čakať na volania prezidentov svojich členských štátov a začne sa proaktívne mobilizovať na podporu protestov, ktoré sa konajú na jej vlastnom území?,“ uviedla Zakharová vo svojom príspevku na Facebooku.

"Je to pokrytectvo," dodala. Zdroj v Moskve povedal pre portál RT, že príspevok tiež predstavoval otvorené priznanie, že Brusel už zasahuje do krízy, o ktorej sa ruská vláda zaujíma. Podľa Moskvy je Rusko súčasťou úzko integrovaného „odborového štátu“ s Bieloruskom.

Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Macronov tweet uviedol, že „Európska únia musí pokračovať v mobilizácii spolu so stovkami tisícov Bielorusov, ktorí pokojne demonštrujú za dodržiavanie svojich práv, slobody a suverenity.“

Ruský prezident Vladimir Putin sa cez víkend dvakrát rozprával s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Súhrny oboch výziev Kremľa sa týkali obáv z vonkajšieho zasahovania do procesu, pričom nedeľný Macronov príspevok zreteľne preukázal „vonkajší tlak“.

V nedeľu 9. augusta sa uskutočnili prezidentské voľby v Bielorusku. Podľa oficiálnych predbežných výsledkov získal úradujúci prezident Lukašenko 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavná súperka Svetlana Tikanovská získala 10,12 percenta. Mnohí v krajine okamžite odmietli prijať tento výsledok a tvrdili, že ide o rozsiahly volebný podvod.

Následne vypukli protesty v hlavnom meste Minsk, ako aj v niekoľkých ďalších mestách, čo viedlo ku konfliktom medzi demonštrantmi a poriadkovou políciou. Tikanovská utiekla do Litvy a Veronika Tsepkalová, ďalšia opozičná osoba, odišla do Ruska. Vysoko postavený predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell 14. augusta vyhlásil, že blok neakceptuje výsledky volieb.

Ruská protivzdušná obrana riešila provokáciu nad Baltským morom
Stíhačka Su-27 monitorovala let amerického letectva nad Baltským morom blízko hranice Ruskej federácie, uvádza RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Ivan Brožík