Podľa Matoviča strana SaS využíva pri téme odluky cirkvi od štátu najprízemnejšie pudy
18 | 08 | 2020 I Peter Haluza

„Nedovolím preto, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke,“ zareagoval Igor Matovič na návrhy SaS, ako riešiť odluku cirkvi od štátu.


Odluka cirkvi od štátu je mimoriadne citlivá otázka, pri ktorej by sa mali akékoľvek zmeny robiť až po poctivej celospoločenskej diskusii. Na sociálnej sieti to to napísal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

„Spôsob, kedy SaS akúkoľvek cirkev (ako spoločenstvo veriacich), vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať ... až mám pocit, že ani nejde o odluku samotnú, ale prvoplánový marketing využívajúci najprízemnejšie pudy,“ uviedol premiér.



 

„Koronakríza ukázala jednoznačnú nevyhnutnosť šetrenia verejných financií. Jedným z možných zdrojov šetrenia môže byť aj konečné vysporiadanie sa s financovaním cirkví, ktoré štát podporuje v objeme takmer 52 miliónov eur ročne. Uznávame význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít. Súčasne je na mieste začať celospočenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie. Nehovoríme však o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Miroslav Žiak.

Fico je podľa Matoviča zlodej, čo rozkradol pol republiky
Robert Fico tvrdí, že nikdy nebol podozrivý zo žiadnej ekonomickej trestnej činnosti, premiér sa mu vysmieva. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Riešením odluky cirkvi od štátu by bolo podľa poslanca financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov. „Za najvhodnejší model financovania cirkví považujeme asignačný model v prospech registrovanej cirkvi z dane z príjmov občanov. Ten umožňuje slobodu rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť. Na druhej strane to znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú. Tento model by vychádzal priamo z Ústavy, ktorá definuje Slovensko ako nábožensky neutrálny štát,“ uzavrel Miroslav Žiak.

„Nedovolím preto, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke,“ zareagoval Matovič.

"Osobne si myslím, že odluka cirkvi od štátu je v poriadku, ale nemyslím si, že teraz je na to vhodná doba. SaS sa správa rovnako populisticky ako ĽSNS, len to berie z opačného konca. Je to opäť kultúrno-etická otázka, ktorú naši veriaci citlivo vnímajú a preto nerozumiem tomuto populistickému kroku Richarda Sulíka, keď musí vedieť, že to opäť bude rozdeľovať spoločnosť," povedal k tejto téme pre Topky predseda parlamentu Boris Kollár.

Slovenský vodohospodárskych podnik kupoval nevyužiteľné stroje za státisíce eur, tvrdí Budaj
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) nakupoval v praxi nepoužiteľné stroje za státisíce eur. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | SITA