Odmeny pre pracovníkov v prvej línii dostanú aj lekári, vyhlásil premiér
18 | 08 | 2020 I TASR

Finančné odmeny určené pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, sa majú týkať všetkých zdravotníkov, ktorí pracovali v tzv. prvej línii, vrátane lekárov.


Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) s tým, že ide o výsledok rozhovoru s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). V pondelok (17. 8.) Matovič tvrdil, že lekári odmeny nedostanú.

"Keď doteraz sa hovorilo len o zdravotných sestrách, nakoniec to budú aj sanitári, záchranári, pracovníci dopravnej zdravotnej služby, lekári," napísal Matovič. Premiér si podľa svojich slov myslel, že zdravotníci mimo sestier sú zahrnutí v inom balíku odmien.



 

"Marek mi to však vysvetlil, že 'iný balík' je určený len na odmeny pre zamestnancov úradov regionálneho zdravotníctva a na zaplatenie dohodárov, ktorých hygienici nevyhnutne potrebujú na pomoc pri dohľadávaní kontaktov," priblížil premiér.

Šéf vládneho kabinetu v piatok (14. 8.) avizoval, že štát vyčlení 50 miliónov eur pre pracovníkov v prvej línii. Vtedy hovoril, že peniaze majú dostať lekári, sestry, vojaci, policajti či zamestnanci domovov sociálnych služieb. V pondelok uviedol, že lekári odmeny nedostanú.

Na pondelkové vyhlásenie predsedu vlády reagovali lekárske organizácie. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je vážne znepokojený vyhláseniami premiéra, ako i mediálnou komunikáciou ministerstva zdravotníctva k odmeňovaniu zdravotníkov, ktorí boli v prvej línii.

Sú takisto sklamaní i demotivovaní nezáujmom vlády. Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že rétorika politikov je zameraná na tie skupiny pracovníkov, kde si potrebujú prihriať "polievočku".

Na SOŠ elektrotechnickej v Trnave horia laboratóriá (foto)
Požiar v priestoroch laboratórií a skladu likvidujú hasiči na Strednej odbornej škole elektrotechnickej na Sibírskej ulici v Trnave. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR