Moskva tvrdí, že zvýšená prítomnosť USA v Poľsku zhoršuje bezpečnostnú situáciu v Európe
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

USA, ktoré zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku, zhoršujú situáciu v blízkosti západných hraníc Ruska a uľahčujú tak stupňovanie napätia, zatiaľ čo tvrdenia NATO, že expanzia nie je významná, nie sú dôveryhodné, informuje portál RT.


Nasvedčuje tomu vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré v pondelok odmietlo argument NATO a označilo ho „za pokus narušiť realitu“.

„Chceli by sme ešte raz zdôrazniť, že zvyšovanie vojenskej prítomnosti USA v Poľsku nerieši žiadne bezpečnostné problémy, naopak, zhoršuje zložitú situáciu v blízkosti západných hraníc Ruska, uľahčuje zvyšovanie napätia a zvyšuje riziko neúmyselných incidentov,“ napísala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharová.

Zakharová dodala, že tvrdenia NATO, že vojenské rozšírenie nemá významnú povahu, je „ako pokus o narušenie reality“.

„Implementácia americko-poľskej dohody pomôže kvalitatívne posilniť útočné schopnosti amerických síl v Poľsku,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Dohoda však neprekvapila Rusko, pretože formalizuje dohodu dosiahnutú prezidentom USA Donaldom Trumpom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom už v roku 2019, vysvetlila. Zakharová poznamenala, že „nielen skrytá protiruská povaha týchto dokumentov nie je skrytá, ale je podporovaná aj americkými a poľskými predstaviteľmi.“

„Schválený balík opatrení je v úplnom súlade s nedávnymi samitmi NATO, ktoré stanovili smer pre odstrašenie Ruska, vytvorenie deliacich čiar a prehĺbenie napätia v Európe, pričom sa opúšťa spoločná práca na cieli vyhlásenom v dokumentoch OBSE po ukončení studenej vojny - vytvorenie spoločného priestoru spolupráce a dôvery na kontinente,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Zakharová ďalej vysvetlila, že americké plány sú v rozpore so zakladajúcim aktom NATO. „Americká strana opäť dokazuje, že je pripravená vzdať sa svojich záväzkov v rámci mnohostranných nástrojov a nezohľadniť názor väčšiny európskych štátov, ak to ich vlastné záujmy vyžadujú. Toto úplne zdiskredituje vyhlásenia úradníkov NATO, podľa ktorých je táto aliancia poskytovateľom bezpečnosti a že má záujem o zníženie napätia v Európe. Medzitým zostávajú ignorované konkrétne ponuky Ruska o tom, ako dosiahnuť zníženie úrovne eskalácie v oblasti kontaktov medzi Ruskom a NATO,“ poznamenala Zakharová.

Západné krajiny chcú „prilákať“ ruských vedcov, ktorí vytvorili prvú vakcínu proti Covid-19
Západné výskumné inštitúcie sa pokúšajú „prilákať“ odborníkov zo strediska, ktoré vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19 - Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


"Vyzývame členské štáty NATO, aby upustili od svojho postoja voči konfrontácii s nami a aby sa vrátili k zdržanlivosti v duchu zakladateľského aktu Rusko - NATO. Je tiež zrejmé, že potreba vecného a čestného dialógu o otázkach v oblasti európskej bezpečnosti a o obnovovaní vojenských kontaktov je naliehavá už nejaký ten čas," ďalej uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

V sobotu podpísali Poľsko a USA dohodu o spolupráci v oblasti obrany vo Varšave, ktorú podpísal minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo a poľský minister národnej obrany Mariusz Blaszczak. Slávnostný podpis sa uskutočnil v prezidentskom paláci. V súlade s touto dohodou sa prítomnosť armády USA v Poľsku rozšíri a získa tak trvalé postavenie.

Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár