Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT.


Moskva si predvolala holandského veľvyslanca Dominique Kuhling-Bakkera.

"Ruské ministerstvo zahraničných vecí podalo silný protest proti veľvyslancovi Holandska v súvislosti s objavením sledovacieho zariadenia v ruskom vojenskom aute v Haagu," uviedla ruská diplomatická agentúra.

„Holandský diplomat bol informovaný, že je nevyhnutné okamžite prijať komplexné opatrenia na zabránenie takýmto incidentom, ktoré sú v rozpore s ustanoveniami Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch,“ dodala agentúra.

Západné krajiny chcú „prilákať“ ruských vedcov, ktorí vytvorili prvú vakcínu proti Covid-19
Západné výskumné inštitúcie sa pokúšajú „prilákať“ odborníkov zo strediska, ktoré vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19 - Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Vzťah medzi Holandskom a Ruskom je obzvlášť mrazivý od júla 2014, keď bolo nad Doneckom na Ukrajine zostrelené malajzijské lietadlo, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Vyšetrovanie incidentu vedie spoločný vyšetrovací tím vedený Holandskom, ktorý tvrdí, že lietadlo Boeing 777 bolo zostrelené povstalcami s ruskou raketou. Moskva popiera akúkoľvek účasť. V júli 2020 Holandsko podalo v súvislosti s lietadlom súdny spor na Európskom súde pre ľudské práva proti Rusku.

V roku 2018 Holandsko vyhostilo dvoch ruských diplomatov z údajného zapojenia sa Ruska do otravy bývalého agenta GRU a MI6 Sergei Skripala. Moskva reagovala rovnako a vyhnala dvoch holandských zástupcov späť do Haagu.

Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár