Kalifornia potvrdila prvý prípad moru, zdravotníci sú v panike
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Kalifornskí zdravotnícki úradníci informovali, že obyvateľ mesta South Lake Taho mal pozitívny test na mor, pričom ide o prvý takýto prípad v štáte za pol desaťročia. Nakazený sa zotavuje doma, informuje portál RT.


Verí sa, že osoba bola nakazená blchou pri prechádzke so svojim psom, uviedla vo vyhlásení Agentúra pre zdravie a ľudské služby v okrese El Dorado. Jednotlivec je liečený zdravotníckymi odborníkmi, ale jeho stav si nevyžadoval hospitalizáciu. V tejto veci stále prebieha vyšetrovanie.

Nezvyčajné, ale potenciálne smrteľné bakteriálne ochorenie sa zvyčajne prenáša blchami nachádzajúcimi sa na infikovaných veveričkách a iných hlodavcoch vo voľnej prírode. Mor môže byť liečený antibiotikami, ak je zistený v skorom štádiu.

Západné krajiny chcú „prilákať“ ruských vedcov, ktorí vytvorili prvú vakcínu proti Covid-19
Západné výskumné inštitúcie sa pokúšajú „prilákať“ odborníkov zo strediska, ktoré vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19 - Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Kalifornia je už niekoľko rokov bez potvrdeného moru. Posledným prípadom v roku 2015 boli dvaja ľudia, ktorí sa nakazili touto chorobou v národnom parku Yosemite. Obaja jednotlivci sa úplne uzdravili.

Úradníci v zdravotníctve pravidelne kontrolujú voľne žijúce zvieratá s cieľom monitorovať choroby. Od roku 2016 do roku 2019 kraj El Dorado objavil 20 hlodavcov s dôkazom o vystavení moru . Väčšina zvierat pochádza z oblasti South Lake Tahoe.

Kraj pripomenul obyvateľom bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo možnej infekcii. Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb vyzvalo proti kŕmeniu veveričiek a zdôraznilo, že je nebezpečné dotknúť sa chorých, zranených alebo mŕtvych hlodavcov. Navrhli tiež ochranu domácich miláčikov prípravkami na kontrolu bĺch.

V Údolí smrti namerali najvyššiu teplotu za posledných sto rokov
Výsledok nie je oficiálne potvrdený, ale meranie je rekordné. V Death Valley v Kalifornii sa cez víkend vyšplhali teplomery na 54,4 stupňov Celzia. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Ivan Brožík