Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT.


67-ročný Alexander Yuk Ching Ma bol v piatok zatknutý na Havaji. Čelí obvineniam zo sprisahania s príbuzným (ďalším bývalým dôstojníkom CIA, ktorý nie je menovaný), pričom „oznamoval najtajnejšie informácie spravodajským úradníkom Čínskej ľudovej republiky,“ oznámilo v pondelok ministerstvo spravodlivosti USA.



"Cesta čínskej špionáže je dlhá a, bohužiaľ, plná bývalých amerických spravodajských dôstojníkov, ktorí zradili svojich kolegov, ich krajinu a jej liberálne demokratické hodnoty na podporu autoritatívneho komunistického režimu," uviedol zástupca generálneho prokurátora pre národnú bezpečnosť.

Kenji Price, americký prokurátor pre oblasť Havaj, uviedol, že ministerstvo spravodlivosti USA je „mimoriadne znepokojené“ z činov členov spravodajských agentúr, ktorí „sa rozhodli zradiť svojich bývalých kolegov a celý štát“ predajom tajomstiev Číne.

Naturalizovaný americký občan narodený v Hongkongu pracoval pre CIA v rokoch 1982 až 1989, potom sa presťahoval do Šanghaja. V roku 2001 sa presťahoval na Havaj po stretnutí s čínskymi spravodajskými úradníkmi v Hongkongu, ktoré bolo zachytené na videu. Podľa ministerstva spravodlivosti video ukazuje „platbu a počítanie 50 000 dolárov v hotovosti“.

Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Raz na Havaji sa Ma údajne snažil získať zamestnanie v FBI, aby získal prístup k utajovaným dokumentom. V roku 2004 ho zamestnal poľný úrad Honolulu ako lingvistu. Vláda tvrdí, že skopíroval a ukradol utajované dokumenty a vzal ich na „cesty do Číny“, z ktorých sa vrátil s hotovosťou a drahými darčekmi.

Ma bol nakoniec prichytený pri operácii FBI, pri ktorej údajne akceptoval 2 000 dolárov od informátora, ktorého považoval za čínskeho spravodajského dôstojníka na jar 2019 a opäť 12. augusta 2020. Počas tohto stretnutia Ma povedal, že je ochotný naďalej pomáhať Čínskej vláde a chcel, aby „vlasť“ bola úspešná, uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA.

Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár