Bieloruský veľvyslanec na Slovensku požiadal o uvoľnenie z funkcie
18 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa, ktorý počas uplynulého víkendu podporil protestujúcich proti opätovnému zvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka, podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Informoval o tom v utorok bieloruský spravodajský server Tut.by.


"Skutočne som požiadal o uvoľnenie z funkcie. Je to logický krok, pretože za veľvyslanca ma vymenoval súčasný prezident a očakáva sa, že budem presadzovať ním definovanú politiku. Ministerstvo zahraničných vecí (v Minsku) sa domnieva, že postoj, ktorý som vyjadril vo svojom vyhlásení, prekročil tento rámec," povedal pre Tut.by ambasádor a bývalý poradca bieloruského prezidenta.

Na bieloruskom ministerstve zahraničných vecí spravodajskému serveru spresnili, že rozhodnutie o zbavení funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca prijíma osoba, ktorá ho aj vymenovala, teda hlava štátu.

Platí to aj vtedy, keď požiada o uvoľnenie veľvyslanec samotný - musí byť podpísaný výnos. Zatiaľ rozhodnutie o uvoľnení Igora Leščeňu z funkcie podpísané nebolo, pripomína Tut.by.

„Prídem si pre teba, budeš plakať,“ odkazuje Chuck Norris prezidentovi Lukašenkovi (VIDEO)
Legendárny Chuck Norris (80) natočil krátke video - odkaz pre Alexandra Lukašenka. V ňom americký herec vyzýva bieloruského prezidenta k tomu, aby poslúchol demonštrantov a odstúpil. Inak si vraj pre neho príde a donúti ho plakať, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Bieloruský veľvyslanec na Slovensku a bývalý pomocník prezidenta Igor Leščeňa v nedeľu 16. augusta podporil vo videoposolstve občanov Bieloruska, ktorí sa po prezidentských voľbách zúčastnili na pokojných protestoch.

"Ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný historkami o mučení a bití mojich spoluobčanov," vyhlásil vtedy diplomat. Taktiež povedal, že je solidárny s tými, ktorí sa v uliciach bieloruských miest zúčastnili na nenásilných sprievodoch, aby bol ich hlas vypočutý.

Igor Leščeňa je zamestnancom bieloruského ministerstva zahraničných vecí od roku 1994; robil tam na rôznych postoch a ako veľvyslanec pôsobil vo viacerých krajinách.

V rokoch 2002-06 bol poradcom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pre zahraničnopolitické a zahraničnoekonomické otázky. Veľvyslancom na Slovensku je od roku 2016.

Bielorusko bude viesť vojenské cvičenia na svojich západných hraniciach počas masových povolebných protestov
Minsk uviedol, že bude viesť rozsiahle vojenské cvičenia na bieloruských hraniciach s Poľskom a Litvou. Cvičenia budú zamerané najmä na protivzdušnú obranu, pričom sa konajú uprostred masových demonštrácii kvôli sporným prezidentským voľbám,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár