Rozdeľujú si politické strany peniaze za voľby v súlade so zákonom?
17 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Finačný zisk politických strán za získané počty hlasov patrí zo zákona stranám, nie jednotlivcom ani žiadnym prapodivným spolkom.


Parlamentné voľby sú okrem iného aj žatvou pre politické strany. Ide predsa aj o financie. Ak to nie je aj prvoradé. A za dostatočné umiestnenie v rebríčku úspešných a menej úspešných štát, teda my, straníckym centrálam slušne platíme. Tvnoviny.sk informujú, ako si strany peniaze podelia.

V parlamentných voľbách v zmysle zákona navonok voči voličom ako koalícia figurovala iba dvojica strán PS/Spolu. Tí mali podľa tvnoviny.sk už vopred dohodu o tom, že štátna dotácia na činnosť politických strán za volebný zisk sa u nich bude deliť pol na pol. Ďalšie volebno - účelové koalície si ich budú zjavne deliť tiež, ibaže - obídu tým zákon. Nejde pritom o fazuľky, stranám teraz prichádzajú milióny eur.

Sulíkovci taktne mlčia o tom, ako sa podelia s OKS, s odvolaním sa na "internú záležitosť". Účelová koalícia išla do volieb aj pod zástavou ĽSNS. A taktiež maďarské voličstvo si vyberalo z podobnej, no na etnickom základe zloženej pseudokoalície. Kým Kotlebovci netaja, že ĽSNS by mala čoskoro poskytnúť ostatným sumu podľa kľúča jedno euro za krúžok, v prípade maďarskej koalície je v téme rozdeľovania nejasno.

Príspevky či dotácie za volebný úspech sa vyplácajú politickým stranám priebežne počas celého štvorročného volebného obdobia. Ak by malo dôjsť k predčasným voľbám, nevyplatia sa v plnej výške. Vyrátali by sa aj vzhľadom na dĺžku fungovania volebného obdobia.

Politické strany dostanú od štátu 76 miliónov eur. Najviac získa OĽaNO
Politické strany dostanú od štátu príspevok na súčasné volebné obdobie dokopy 76 miliónov eur. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | SITA