Norbert Bödör mal byť spoluinvestorom Penty v zdravotníctve
17 | 08 | 2020 I Diana Zaťková

Sám Norbert Bödör o sebe prehlasuje, že je živnostník od roku 1998. Podniká v realitách, developerstve, bezpečnosti, vo vinárstve. Nespomenul ale, že bol aj investorom v sieťach polikliník a nemocníc ProCare a Svet zdravia, ktoré patria investičnej skupine Penta, píše denník SME.


Toto zistenie zároveň ukazuje, že v roku 2018 disponoval majetkom v hodnote prinajmenšom vyše 40 miliónov eur. Nevedno, akým spôsobom ho nadobudol.

Meno Norberta Bödöra sa začalo intenzívne skloňovať po zadržaní Mariana Kočnera a následnom postupnom zverejňovaní jeho komunikácie cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Po záťahu NAKA je Norbert Bödör obvinený z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti a už vyše mesiaca je vo väzbe pre obavu, že na slobode by ovplyvňoval vyšetrovanie a pokračoval v trestnej činnosti. Prípad sa týka úplatkárskej kauzy Dobytkár v Poľnohospodárskej platobnej agentúre za vyše 10-miliónov eur.

V časoch, keď polícii šéfoval Tibor Gašpar, bol Bödör považovaný za človeka, ktorý má v polícii exkluzívne kontakty. Vďaka nim sa podľa správ z Threemy dostával k informáciám z policajných databáz. Zo správ s Kočnerom tiež vyplýva, že nitriansky podnikateľ priamo kontroloval vývoj vyšetrovania v konkrétnych kauzách.

Falošného lekára Ivana B. z kauzy zariadenia Iris prepustili z väzby
Falošný lekár Ivan B., obžalovaný v kauze zariadenia pre seniorov Iris, už nie je vo väzbe a stíhajú ho na slobode. Rozhodol o tom v piatok (14. 8.) Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý skonštatoval i rozsiahle prieťahy v konaní. TASR o tom v... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | TASR


Otcom Norberta Bödöra je šéf bezpečnostnej služby Bonul – Miroslav Bödör. Firma za vlády Smeru získala niekoľko lukratívnych štátnych zákaziek. Medzi ne patrí napríklad Slovenská pošta, viaceré ministerstvá, Sociálna poisťovňa či ďalšie štátne podniky. Bonul sa zameriava okrem klasickej ochrany aj na detektívne služby a „monitorovanie činnosti fyzických osôb“. Dnes už nie je tajomstvom ani to, že na výročných večierkoch Bonulu opakovane s príhovorom pred zamestnancami firmy vystúpil vtedajší premiér Robert Fico.

Z informácií, ktoré teraz získalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka a poskytlo ich na analýzu novinárom, ktorí sú združení v projekte takzvanej Kočnerovej knižnice vyplýva, že Bödör bol investorom v zahraničnom investičnom fonde, ktorý bol do roku 2019 vlastníkom 20-percentného podielu v sieti polikliník a nemocníc ProCare a Svet zdravia, informuje denník SME.
Začalo sa to za Mečiara úverom, pokračovalo Dzurindovým ozdravovaním a vyvrcholilo za vlády Smeru

Ešte v roku 1992 vznikla firma Reimanus, ktorá vybudovala rovnomennú neštátnu polikliniku v Prešove. Bolo to síce jedno z prvých neštátnych zdravotníckych zariadení v krajine, ale vybudované s finančnou podporou štátu. Ako zistil denník SME, vtedy ešte štátna Slovenská sporiteľňa poskytla firme Reimanus úver vo výške 246,5 milióna korún, v súčasných cenách približne 22 miliónov eur. Firma splatila iba zlomok - 17,5 milióna korún, čo by bolo v súčasných cenách približne 1,6 milióna eur.

Keď po voľbách v roku 1998 vláda Mikuláša Dzurindu naliala do bankového sektora miliardy korún na ozdravenie bánk, štát prevzal aj pohľadávku z nesplácaného úveru Reimanusu. V roku 2001 pohľadávku zaradila do balíka pohľadávok, ktorý sa vôbec prvýkrát v histórii predával cez medzinárodnú súťaž.

Rozdeľujú si politické strany peniaze za voľby v súlade so zákonom?
Finačný zisk politických strán za získané počty hlasov patrí zo zákona stranám, nie jednotlivcom ani žiadnym prapodivným spolkom. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Tender vyhrala firma Vinaco Holdings z Cypru, ktorá za celý balík nedobytných pohľadávok zaplatila 431 miliónov korún. Za firmou stála investičná skupina Penta, ktorá v tom čase obchodovala s nedobytnými pohľadávkami, aby sa v konkurzoch dostala k podnikom, reštrukturalizovala ich a so ziskom ďalej predala, uvádza ďalej denník SME.

Penta si naplánovala, že funkčnú polikliniku vrátane budovy, zariadení a nájomných vzťahov vykúpi z konkurzu a začlení do siete polikliník ProCare. Nevyšlo jej to, pretože správkyňa konkurzu Géciová sa v kľúčovej chvíli prekvapujúco postavila proti záujmom Penty a polikliniku posunula Bödörovej firme. Takto sa vlastne začalo Bödörove podnikanie v zdravotníctve. Kde zobral peniaze na prevýšenie ponuky od Penty nie je známe.

Zložité zmenkové operácie však preukazujú, že na vstupe do ProCare a následnom predaji 20-percentného menšinového podielu v sieti polikliník naspäť Pente zarobil priamo Bödör a je možné, že aj ďalší, zatiaľ neznámi ľudia, konštatuje denník SME a dodáva: "To, že Bödör bol od roku 2018 majiteľom Avant Private Equity zároveň znamená, že vyše roka sa nepriamo objavoval vo vlastníckej štruktúre ProCare a Svet zdravia. Penta totiž Avant vyplatila až vlani."

NAKA zadržala v Seredi pre drogovú trestnú činnosť viacero osôb
V rámci akcie Venal 4, zameranej na dokumentovanie drogovej trestnej činnosti, zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry v Seredi od pondelkového skorého rána viacero osôb. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | SITA


Zaujímavé pritom je, že skupina Penta tvrdohlavo odmieta akékoľvek obchody s Norbertom Bödörom. Penta sa vyhla aj priamej odpovedi na otázku, či jej kľúčový spolumajiteľ Jaroslav Haščák a spolumajiteľ zodpovedný za zdravotníctvo Eduard Maták vedeli o tom, že Bödör investoval do fondu Avant Private Equity a prostredníctvom neho do ich siete polikliník a nemocníc.

Ako povedal manažér Penty pre vonkajšie vzťahy Martin Danko: „Penta s Norbertom Bödörom žiadnu transakciu nerobila. Pán Bödör nikdy vo vzťahu k našej investičnej skupine nevystupoval v mene fondu Avant ani inak za tento fond nekonal. Nemali sme žiadny dôvod s ním riešiť akékoľvek otázky, ktoré sa týkali stratégie ProCare a Svet zdravia.“

V celom prípade nie jasné, odkiaľ Bödör nadobudol bohatstvo, ktorého ho zaraďuje medzi milionárov. Zo zistených informácií vyplýva, že v roku 2018 disponoval majetkom v hodnote najmenej 40 miliónov eur - akciami fondu s kapitálom 30 miliónov a zmenkou v hodnote vyše 11 miliónov eur, uzatvára denník SME.

Zmluvy s Tiposom ani právnikom Miškovičom nemali byť uzatvorené, vyhlásil Sulík
Uzatvorenie zmluvy medzi Tiposom a Fun rádiom podľa R. Sulíka pripomína smerácke časy. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Peter Haluza