Lukašenko zvolal svojich podporovateľov a odmietol výzvy na odstúpenie
17 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľňajšom príhovore na zhromaždení svojich podporovateľov v Minsku odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie. V tom istom čase prebiehala aj doteraz najväčšia demonštrácia podporujúca opozíciu, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, píše agentúra AFP.


"Nezavolal som vás sem preto, aby ste ma obhajovali, ale preto, aby ste po štvrťstoročí obránili svoju krajinu a jej nezávislosť," uviedol Lukašenko pred svojimi podporovateľmi.

Podľa prezidentovej tlačovej služby sa na jeho zhromaždení zúčastnilo 50.000 ľudí, avšak reportér agentúry AFP toto číslo odhadol na 10.000. Lukašenko taktiež trval na tom, že minulotýždňové voľby, v ktorých si oficiálne s veľkým náskokom (80 percent hlasov) zaistil víťazstvo, boli legitímne. Opozícia ich pokladá za zmanipulované a Lukašenkovo znovuzvolenie neuznáva.

NATO aj Litva popreli obvinenia Lukašenka. "Žiadne tanky ani vojakov nezhromažďujeme!"
Litva aj Severoatlantická aliancia popreli, že by pri hranici Bieloruska zhromažďovali vojakov a tanky. Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


Kým Lukašenko rozprával, desaťtisíce ľudí sa v Minsku zišli na "Pochode za slobodu", ktorý iniciovala opozícia, aby sa na prezidenta po týždni protestov aj naďalej vyvíjal nátlak. Podľa reportéra agentúry AFP sa mohlo v uliciach zísť až 100.000 protestujúcich ľudí.

Po prezidentských voľbách z 9. augusta sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti tiež odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Lukašenko.

Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

Babiš chce v Bielorusku revolúciu
Podľa českého premiéra Andreja Babiša by Európska Únia mala Bielorusov povzbudiť, aby zrealizovali revolúciu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR