Japonsko zaznamenalo najrýchlejší hospodársky pád ekonomiky
17 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Japonské hospodárstvo zaznamenalo najrýchlejšie tempo pádu ekonomiky počas boja proti pandémii koronavírusu.


Tretia najväčšia ekonomika na svete zaznamenala od apríla do júna pokles hrubého domáceho produktu o 7,8%, resp. celoročne zaznamenala japonská ekonomika pokles o 27,8%, píše bbc.com. Japonsko už pred krízou zápasilo s nízkym hospodárskym rastom. Údaje zverejnené dnes sú jasnou pripomienkou vážneho finančného dopadu, ktorému čelia krajiny na celom svete.

Japonsko sa prepadlo do recesie začiatkom tohto roka po dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch hospodárskeho poklesu. Najnovšie údaje za štvrťrok apríl až jún boli najväčším poklesom od sprístupnenia porovnateľných údajov v roku 1980. Pokles bol o niečo väčší, ako analytici očakávali.

Jedným z hlavných faktorov poklesu bol výrazný pokles domácej spotreby, ktorá predstavuje viac ako polovicu japonskej ekonomiky. Vývoz tiež prudko poklesol vzhľadom na to, že pandémia taktiež zasiahla svetový obchod.

Ekologická katastrofa na Mauríciu sa zhoršuje. Loď sa rozpadá
Japonskému plavidlu uniká 1 000 ton paliva, poškodzuje útesy, magľové stromy a pláže Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Najnovšie údaje ukazujú už tretí štvrťročný pokles, čo predstavuje najhoršiu výkonnosť japonskej ekonomiky od roku 1955. Pokles ekonomiky vytvára ďalší tlak na japonské hospodárstvo, ktoré už minulý rok bojovalo s účinkami zvýšenia dane z obratu na 10%. K priaznivému rozvoju ekonomiky neprispel ani tajfúnom Hagibis.

Japonsko je však iba jednou z ázijských ekonomík, ktoré vykazujú drasticky nižšie údaje o HDP za druhý štvrťrok. To by nemalo byť prekvapenie: nikto neunikol dosahu pandémie, a aj keď neboli zavedené prísne karanténne opatrenia, ľudia sa vo všeobecnosti zdržiavali v interiéri a neutrácali peniaze. To má priamy vplyv na podnikové zisky, pretože spotrebitelia nakupujú menej a spoločnosti tak zarábajú menej.

Je to začarovaný kruh, ktorý vedie k nedostatočnej dôvere a minimálnemu prijímaniu zamestnancov - čo znamená, že existuje aj nervozita v súvislosti s perspektívami zamestnania. To všetko sa dnes prejavuje v číslach.

O plánoch zmeny režimu v Bielorusku, prostredníctvom okrúhleho stola (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Teraz je však čas pozrieť sa do budúcnosti a na možnosť oživenia. Podľa niektorých analytikov sa bude Japonsku dariť lepšie ako iným ekonomikám. Capital Economics tvrdí, že hoci je tretia najväčšia ekonomika na svete uprostred druhej vlny infekcií, jej systémy zdravotnej starostlivosti nie sú ochromené a počet nových prípadov začal klesať. Výskumný ústav tvrdí, že očakáva, že sa HDP v treťom štvrťroku odrazí - a bude pokračovať až do budúceho roka.
Lúč svetla

Po rekordnom poklese očakáva väčšina analytikov v nasledujúcich mesiacoch oživenie hospodárskeho rastu Japonska. Premiér Shinzo Abe predstavil masívne stimulačné balíčky, ktorých cieľom je zmierniť dopad pandémie.

Zatiaľ čo Japonsko koncom mája zrušilo stav mimoriadnych opatrení, pretrvávajú obavy, že nedávny nárast infekcií môže opäť zasiahnuť výdavky podnikov a domácností. Čína, druhá najväčšia ekonomika na svete, sa tiež zotavuje. V období od apríla do júna zaznamenala 3,2% rast ekonomiky.

Víkendové násilie V USA prinieslo 4 mŕtvych a 15 zranených
Policajný komisár Danielle Outlaw označil ozbrojené násilie za „rušivé“ a „deprimujúce“ Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka