Falošného lekára Ivana B. z kauzy zariadenia Iris prepustili z väzby
17 | 08 | 2020 I TASR

Falošný lekár Ivan B., obžalovaný v kauze zariadenia pre seniorov Iris, už nie je vo väzbe a stíhajú ho na slobode. Rozhodol o tom v piatok (14. 8.) Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý skonštatoval i rozsiahle prieťahy v konaní. TASR o tom v pondelok informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.


"KS v Bratislave na základe sťažnosti proti uzneseniu Okresného súdu (OS) Bratislava I z 24. júla rozhodol tak, že zrušil uznesenie OS Bratislava I a prepustil obžalovaného I. B. z väzby na slobodu (bez náhrad väzby). Pritom konštatoval rozsiahle prieťahy v predmetnom trestnom konaní. Rozhodnutie je právoplatné," objasnil Adamčiak.

OS Bratislava I koncom júla rozhodol tak, že prepustil Ivana B. z väzby na slobodu s týmito povinnosťami a obmedzeniami - pravidelne sa dostavovať k probačnému a mediačnému úradníkovi v lehote ním určenej. Uložil mu zákaz vycestovať počas trvania predmetného trestného stíhania z územia Slovenskej republiky, povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu svojho pobytu a ďalšie. Zároveň mu nariadil kontrolu uložených obmedzení a povinností technickými prostriedkami.

Celú kauzu skomplikovalo, že doterajší zákonný sudca Roland Kemény je dlhodobo práceneschopný a jeho prípady sa prerozdeľovali medzi ďalších sudcov. Z dôvodu práceneschopnosti sa nekonalo v prípade už viac ako pol roka. Novým zákonným sudcom v prípade je Branislav Harabin.

TRAGÉDIA: Motocyklista vrazil do betónového plotu, nehodu neprežil (foto)
Život 40-ročného motocyklistu vyhasol pri nedeľňajšej dopravnej nehode na Kukučínovej ulici v Považskej Bystrici. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | SITA


Spoluobžalovaná Vanessa P. urobila v októbri 2019 pred samosudcom vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B., ktorého videla zavádzať pacientom kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol ona, Ivan B. i ďalšie osoby.

Príbuzní klientov uviedli, že si mysleli, že Ivan B. je lekár, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali. Niektorí uviedli, že ich rodinných príbuzných priväzovali, aby nechodili po zariadení, a že ich aj bili. Ivan B. mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Obaja sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení mali klientom indikovať a podávať lieky a liečivá intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek. To aj napriek tomu, že na to nemali predpísanú odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia či až k smrti klientov. V zariadení zomrelo viacero pacientov a niektorých z nich exhumovali. Veľa pacientov sa však spopolnilo.

Rozdeľujú si politické strany peniaze za voľby v súlade so zákonom?
Finačný zisk politických strán za získané počty hlasov patrí zo zákona stranám, nie jednotlivcom ani žiadnym prapodivným spolkom. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Ivan Brožík