Trump sa pravdepodobne nezúčastní na summite o Iráne, ktorý navrhol Putin
16 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené štáty sa "pravdepodobne" nezúčastnia na online summite svetových lídrov o Iráne, ktorého konanie navrhol ruský prezident Vladimir Putin. Vyhlásil to v sobotu americký prezident Donald Trump.


Šéf Bieleho domu podľa agentúry Reuters počas tlačovej konferencie taktiež uviedol, že má v úmysle na budúci týždeň dosiahnuť v OSN "okamžité" uvalenie sankcií na Irán.

Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Šéf Kremľa dodal, že Teherán sa stal terčom "nepodložených obvinení".

Bezpečnostná rada OSN následne v piatok zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Okrem Spojených štátov hlasovala za návrh rezolúcie len Dominikánska republika. Proti sa vyjadrili dvaja členovia BR OSN - Rusko a Čína - a zvyšných 11 členov rady sa zdržalo hlasovania.

Babiš si nenechá od Pompea "kibicovať". "Česko je suverénna krajina"
Český premiér Andrej Babiš odmietol snahu amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea. Ten ho chcel presvedčiť, aby Česká republika obmedzila kontakty svojej krajiny s ruskými a čínskymi firmami a udelila americkej firme zmluvu na výstavbu... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková


Platnosť embarga na predaj konvenčných zbraní Iránu a ich vývoz z krajiny má vypršať 18. októbra na základe podmienok rezolúcie OSN, ktorá odobrila tzv. jadrovú dohodu šestice veľmocí s Teheránom z roku 2015. Irán touto dohodou získal zmiernenie sankčných opatrení výmenou za obmedzenia svojho jadrového programu.

Spojené štáty rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody s Iránom.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo však po piatkovom hlasovaní v BR OSN naznačil, že USA by mohli využiť mechanizmus z jadrovej dohody, ktorý by obnovil všetky sankcie OSN voči Iránu v prípade, ak by sa dokázalo, že Teherán dohodu porušuje.

Izraelský premiér kritizoval BR OSN za nepredĺženie zbrojného embarga voči Iránu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval v sobotu rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá v piatok zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR