NATO aj Litva popreli obvinenia Lukašenka. "Žiadne tanky ani vojakov nezhromažďujeme!"
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Litva aj Severoatlantická aliancia popreli, že by pri hranici Bieloruska zhromažďovali vojakov a tanky. Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko.


Litva tak reagovala na vyjadrenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý Severoatlantickú alianciu obvinil zo zhromažďovania vojakov pri západnej hranici jeho krajiny. NATO  taktiež Lukašenkove obvinenia poprela.

"Bieloruská kríza je politická a všetky obvinenia bieloruského vedenia o zasahovaní zahraničných vlád alebo o hrozbách, ktoré údajne predstavujú, sú len pokusom presunúť vinu na niekoho iného a ospravedlniť svoje vlastné kroky," uviedol vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Reuters litovský minister obrany Raimundas Karoblis. Medzinárodný vojenský výcvik sa v Litve uskutočňuje na základe dlhodobého plánu, vysvetlil minister.

Lukašenko presunul leteckú útočnú brigádu na západnú hranicu krajiny počas protestov a aktivity NATO v Poľsku a Litve
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko prehlásil, že letecká útočná brigáda sa presunie na hranicu krajiny, pričom v krajine sa odohrávajú masívne protivládne protesty, ktoré líder označil za „farebnú revolúciu“ riadenú zahraničnými agentmi,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Litva usporiadala na svojom území 2.-14. augusta vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo 1 100 jej vojakov a 200 amerických vojakov a tiež desať vrtuľníkov americkej armády, ktoré doleteli z Poľska, uviedol hovorca litovskej armády. Na tento mesiac už nie sú naplánované žiadne ďalšie manévre, dodal hovorca.

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius uviedol, že Lukašenkovo vyhlásenie o zhromažďovaní vojakov na hranici "je klamstvo" a jeho cieľom je vytvoriť zámienku pre pozvanie pomoci z Ruska. Zásah Ruska "úplne zničí nezávislosť našej krajiny. Smutné," napísal na Twitteri Linkevičius. Pritom ruský prezident Putin už prisľúbil Minsku pomoc  v prípade, ak sa situácia zhorší, pokiaľ ide o vonkajšie hrozby.

Rusko potvrdilo pripravenosť pomôcť Bielorusku
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu opäť telefonoval s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom a potvrdil mu, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov". Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


NATO tiež v nedeľu poprelo Lukašenkove tvrdenia, že neďaleko bieloruských západných hraníc zhromažďuje vojakov, a zdôraznilo, že pozorne sleduje situáciu v krajine po jeho spochybňovanom znovuzvolení za prezidenta. Lukašenko totiž v nedeľu už skôr povedal, že 15 minút od bieloruskej hranice sa nachádzajú tanky a lietadlá vyslané na toto miesto 30 štátmi vojenskej aliancie NATO.

"NATO nič v tomto regióne nezhromažďuje," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. "Mnohonárodná prítomnosť NATO vo východnej oblasti aliancie nie je hrozbou pre žiadnu krajinu. Je striktne obranná, primeraná a má zabrániť konfliktu a chrániť mier," dodala.

Babiš chce v Bielorusku revolúciu
Podľa českého premiéra Andreja Babiša by Európska Únia mala Bielorusov povzbudiť, aby zrealizovali revolúciu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR