Lukašenko presunul leteckú útočnú brigádu na západnú hranicu krajiny počas protestov a aktivity NATO v Poľsku a Litve
16 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko prehlásil, že letecká útočná brigáda sa presunie na hranicu krajiny, pričom v krajine sa odohrávajú masívne protivládne protesty, ktoré líder označil za „farebnú revolúciu“ riadenú zahraničnými agentmi, informuje portál RT.


V sobotnom rozhovore pre štátne médiá Lukašenko prehlásil, že sa „obáva“, že NATO vykonáva vojenské cvičenia v Poľsku a Litve. Prezident uviedol, že Bielorusko „sa na to nemôže pokojne prizerať a nič neurobiť“. Dodal, že nariadil presun vzdušnej brigády z Vitebska do Grodna.

Lukašenko kritizoval aj zahraničné krajiny, o ktorých povedal, že sa pokúšajú konať ako „sprostredkovatelia“ v problémoch krajiny, a vyzval ich, aby „spravili poriadok pred vlastným podnikaním“ skôr, ako to spraví Bielorusko.

Lukašenko tiež vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sľúbil, že mu v prípade potreby pomôže zaistiť bezpečnosť jeho krajiny. Podľa Kremľa sa obaja vedúci predstavitelia dohodli, že problémy krajiny „sa čoskoro vyriešia“ a že situácia nenaruší vzťahy medzi týmito dvoma krajinami.

Lukašenko odmietol zahraničných vyjednávačov vo vyvolanej povolebnej kríze
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol v sobotu ponuky na zahraničné sprostredkovanie rokovaní s povolebným opozičným hnutím, ktoré požaduje Lukašenkovo odstúpenie. Prezident na stretnutí s predstaviteľmi obrany povedal, že sa moci... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Lukašenkove znovuzvolenie na šieste funkčné obdobie v minulom týždni bolo poznačené masívnymi protestmi, keďže tisíce ľudí vyšli do ulíc kvôli svojej viere, že voľby, v ktorých prezident tvrdí, že dostal 80 percent hlasov, boli zmanipulované.

V sobotu Lukašenko povedal, že podľa štábov by mali byť prepustení pracovníci štátnych spoločností, ak štrajkujú.

Európska únia vyhlásila, že nie je presvedčená, že výsledky volieb boli legitímne, a pripravuje sa na uvalenie sankcií voči Minsku v reakcii na krvavý zásah policajtov, pri ktorom boli zabití dvaja demonštranti.

Počas sobotnej návštevy Poľska minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo uviedol, že Washington monitoruje situáciu v Bielorusku.

Bielorusko prepustilo ruských žoldnierov
Tridsaťdva ruských občanov, ktorí boli v Bielorusku zatknutí a obvinení zo snahy o narušenie bezpečnosti štátu, je po štrnástich dňoch opäť na slobode. A to aj napriek protestom Ukrajiny, informuje RT. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Diana Zaťková