Izraelský premiér kritizoval BR OSN za nepredĺženie zbrojného embarga voči Iránu
16 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval v sobotu rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá v piatok zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Informovala o tom agentúra AFP.


"Rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN neobnoviť zbrojné embargo na Irán je škandalózne... Iránsky terorizmus a agresia ohrozujú mier v regióne a na celom svete. Namiesto toho, aby bola Bezpečnostná rada OSN proti predaju zbraní, podporuje to," uviedol Netanjahu.

"Budeme naďalej úzko spolupracovať s USA a krajinami v regióne, aby sme zabránili iránskej agresii... Izraelský štát bude naďalej konať s plnou silou proti každému, kto sa snaží narušiť jeho bezpečnosť," dodal Netanjahu.

Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné". Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Okrem Spojených štátov hlasovala za návrh rezolúcie len Dominikánska republika. Proti sa vyjadrili dvaja členovia BR OSN - Rusko a Čína - a zvyšných 11 členov rady sa zdržalo hlasovania. Rezolúcia potrebovala na prijatie najmenej deväť hlasov za. Rusko a Čína boli dôrazne proti takejto rezolúcii, nemuseli však využiť svoje právo veta.

Platnosť embarga na predaj konvenčných zbraní Iránu a ich vývoz z krajiny má vypršať 18. októbra na základe podmienok rezolúcie OSN, ktorá odobrila tzv. jadrovú dohodu šestice veľmocí s Teheránom z roku 2015. Irán tohto dohodou získal zmiernenie sankčných opatrení výmenou za obmedzenia svojho jadrového programu.

Spojené štáty rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody s Iránom, čo viedlo k vystupňovaniu napätia medzi dlhoročnými nepriateľmi.

Putin zvoláva mimoriadný summit Bezpečnostnej rady OSN o Iráne
Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR