Irán a EÚ sa spolu postavili proti návrhu USA. Obnovenie sankcií nechcú
16 | 08 | 2020 I TASR

Irán a Európska únia odmietli plán amerického prezidenta Donalda Trumpa spustiť mechanizmus prepojený s jadrovou dohodou z roku 2015, ktorý by obnovil sankcie voči Iránu.


Mechanizmus je vyhradený pre krajiny, ktoré v roku 2015 podpísali jadrovú dohodu s Iránom. USA však v máji 2018 od dohody jednostranne odstúpili, informuje agentúra DPA. "Američania od jadrovej dohody odstúpili v máji 2018 a veľmi dobre vedia, že spustenie mechanizmu je niečo nezákonné a preto úplne neakceptovateľné," povedal iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, ktorého vyjadrenia sprostredkovali štátne médiá.

Európska únia v nedeľu takisto uviedla, že Spojené štáty nemajú oprávnenie vynútiť si opätovné zavedenie sankcií voči Iránu prostredníctvom mechanizmu prepojeného s jadrovou dohodou. Hovorkyňa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella povedala, že USA nemôžu byť považované za účastnícku krajinu dohody, pretože od nej jednostranne odstúpili.

Podľa šéfa európskej diplomacie, nie sú USA oprávnené vynútiť si opätovné sankcie voči Iránu
Spojené štáty podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella nemajú oprávnenie vynútiť si opätovné zavedenie sankcií voči Iránu prostredníctvom mechanizmu prepojeného s jadrovou dohodou, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť veľmocí. Informovala o tom... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Irán už skôr v nedeľu Trumpa obvinil, že svojimi vyhrážkami v súvislosti s jadrovou dohodou ohrozuje súčasný poriadok vo svete. Dohoda JCPOA z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v piatok zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo však po piatkovom hlasovaní v BR OSN naznačil, že USA by mohli využiť mechanizmus z jadrovej dohody, ak by sa dokázalo, že Teherán dohodu porušuje.

Platnosť embarga na predaj konvenčných zbraní Iránu a ich vývoz z krajiny má vypršať 18. októbra na základe podmienok rezolúcie OSN, ktorá odobrila jadrovú dohodu z roku 2015.

Biden je pod paľbou kritiky za to, že navrhol, aby USA podporili tureckú opozíciu
Video, v ktorom demokratický prezidentský kandidát Joe Biden uvádza, že USA by mali podporiť tureckú opozíciu, vyvolalo v Ankare obrovský odpor, pričom túto poznámku odsúdili ako zasahovanie do jej vnútorných záležitostí, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Marek Molnár