"Golden Eye" alebo aj observatórium Arecibo zdemoloval jeden kábel
16 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Roztrhnutý nosný kábel spôsobil rozsiahle poškodenia na observatóriu Arecibo, známeho aj ako “Zlaté oko” zo známej Bondovky. Diera o veľkosti 30 metrov vyradila observatórium Arecibo v Portoriku mimo prevádzku.


Padajúci oceľový kábel poškodil slávny dalekohľad Arebico v Portoriku. Prevádzka observatória bude pozastavená až do odvolania, oznámila Univerzita Central Florida, ktorá je zodpovedná za rádioteleskop a jeho prevádzku. Oceľový kábel s hrúbkou približne 7,5 cm, ktorý sa použil na zabezpečenie kovovej plošiny nad teleskopickou vaňou s priemerom 300 metrov, sa pretrhol z dôvodov, ktoré stále nie sú známe. O udalosti informujú Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pád uvoľnenej časti kábla zapríčinil na ploche reflektora trhliny dlhé až 30 metrov. Kopula pod plošinou, v ktorej sú umiestnené niektoré citlivé prijímače, bola tiež vážne poškodená. Floridská univerzita nateraz nezverejnila, ako dlho budú opravy trvať. V súčasnosti sa ešte stále odstraňujú aj škody, ktoré v roku 2017 spôsobil observatóriu hurikán Mária.

Idete do reštiky? Dobre, zvážite sa a dajú vám to, čo si zaslúžite
Vstúpite do reštaurácie, skôr ako si sadnete k stolu sa odvážite a potom vám personál na základe vašej hmotnosti prinesie ponuku podniku. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Až do roku 2016 bol rádioteleskop v Portoriku najväčší svojho druhu na svete s priemerom približne 300 metrov. Prvenstvo prevzal čínsky rádioteleskop v juhozápadnej provincii Guizhou s priemerom 500 metrov.

05-metrový (1 000 stôp) rádioteleskop na observatóriu Arecibo v Portoriku britannica.com


Teleskop Arebico začal svoju činnosť v roku 1963 a stále je jedným z najcitlivejších rádiových ďalekohľadov na svete. V roku 1974 z neho objavili americkí astronómovia a neskôr nositelia Nobelovej ceny Russell Hulse a Joseph Taylor dvojitý pulzar „PSR 1913 + 16“. Dve obiehajúce neutrónové hviezdy poskytli prvé náznaky existencie gravitačných vĺn. Rádiové teleskopy zhromažďujú rádiové vlny z vesmíru. Signály sú potom spracúvané počítačmi a konvertované do podoby obrázkov.

Arecibo spravuje Univerzita Central Florida v spolupráci s miestnou univerzitnou sieťou a súkromnou spoločnosťou. Bežnej verejnosti sa stalo známym až prostredníctvom bondovky „Zlaté oko“.

TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka