Bieloruský veľvyslanec na Slovensku podporil protestujúcich vo svojej krajine (video)
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková, SITA, TASR

Už týždeň prebiehajúce protest občanov Bieloruska nespokojných s výsledkami volieb podporil na sociálnej sieti aj diplomatický predstaviteľ pôsobiaci na Slovensku.


Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa konajú v Bielorusku od nedávnych prezidentských volieb.

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť. Ako rodák z mesta Žodzina som s vami - pracovníkmi BelAZ-u a kováčskeho závodu..." uviedol Leščeňa vo videu zverejnenom cez víkend na sociálnych médiách.



Vo videu Leščeňa uviedol, že od roku 2016 je veľvyslancom na Slovensku, a tak ako všetci Bielorusi, je aj on v šoku z mučenia a bitia obyvateľov jeho krajiny. Leščeňa bol od roku 2002 do roku 2006 asistentom prezidenta Bieloruskej republiky Alexandra Lukašenka pre zahranično-politické a zahranično-ekonomické záležitosti.

Po prezidentských voľbách z 9. augusta sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Bratislavský Prezidentský palác svieti bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi Bielorusmi
Už je to týždeň od volieb v Bielorusku, čo sa po celej krajine konajú masové zhromaždenia. Ľudia sa búria proti výsledku volieb a všetko je sprevádzané násilnými stretmi s poriadkovou políciou. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / SITA


Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6 700 ľudí. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

Vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu, ktorý podporil účastníkov protestov vo svojej krajine, potvrdzuje vážnosť situácie v Bielorusku po nedávnych prezidentských voľbách. Uviedol to v nedeľu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

"Slovenská diplomacia zaznamenala zásadné vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. To, čo hovorí, potvrdzuje aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie. Je to signál od seriózneho bieloruského diplomata, ktorý takýmto odvážnym a jasným postojom prejavuje podporu svojim spoluobčanom," povedal Korčok.

Lukašenko odmietol zahraničných vyjednávačov vo vyvolanej povolebnej kríze
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol v sobotu ponuky na zahraničné sprostredkovanie rokovaní s povolebným opozičným hnutím, ktoré požaduje Lukašenkovo odstúpenie. Prezident na stretnutí s predstaviteľmi obrany povedal, že sa moci... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR