Babiš si nenechá od Pompea "kibicovať". "Česko je suverénna krajina"
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková

Český premiér Andrej Babiš odmietol snahu amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea. Ten ho chcel  presvedčiť, aby Česká republika obmedzila kontakty svojej krajiny s ruskými a čínskymi firmami a udelila americkej firme zmluvu na výstavbu jadrových elektrární, píše portál RT.



Rusko a Čína predstavujú hrozbu pre českú energetickú nezávislosť, uviedol Pompeo počas svojej stredajšej návštevy Prahy. Najvyšší americký diplomat varoval pred tým, čo označil ako riziko rozšírenia jadrovej elektrárne Dukovany. „Partnerstvo s ruskými a čínskymi jadrovými spoločnosťami bude v skutočnosti podkopávať národnú suverenitu Českej republiky,“ poznamenal. Český premiér však jeho tvrdenia odmietol. "Pompeovi som povedal, že sa ako člen EÚ posúvame vpred, a že nikoho, kto dodržiava pravidlá EÚ nemôžeme vylúčiť z rokovaní o podobných ponukách,“ povedal Babiš pre Mladú frontu Dnes.



Jadrové elektrárne Dukovany a Temelín poskytujú 35 percent celkovej elektrickej energie v krajine. Od uvedenia do prevádzky obidve elektrárne používajú ruské jadrové palivo a v júni začala ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom testovanie zdrojov makety jadrového paliva tretej generácie VVER-440 pre elektráreň  Dukovany.

Putin a Lukašenko hovorili o situácii v Bielorusku
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovoril v sobotu telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii vo svojej krajine a protestoch, ktoré v nej prebiehajú. Informovala o tom štátna tlačová agentúra BelTA, ktorej správu... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Český premiér tiež odmietol, napriek tlaku zo strany amerického diplomata, vylúčiť čínsku telekomunikačnú spoločnosť Huawei ako potenciálneho partnera pri budovaní 5G siete. Tento problém sa musí prediskutovať v rámci EÚ, uviedol Babiš a dodal, že v súvislosti s ponukami 5G sietí zatiaľ nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie.

Počas svojej návštevy v Prahe Pompeo uviedol, že globálna ekonomická sila Číny z nej robí v niektorých ohľadoch „ťažšieho protivníka ako bol Sovietsky zväz počas studenej vojny“. Administratíva prezidenta Trumpa sa snaží presvedčiť spojencov USA v Európe a Ázii, aby zakázali vybavenie vyrobené v Číne vo svojich technologických sieťach a aj prístup k citlivým informáciám o jednotlivých občanoch a podnikoch.

Čínsky denník Global Times  označil plán Washingtonu zakázať určité technológie čínskeho pôvodu za znak „šialenstva“.

Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné". Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR