Zaujímavosti zo sveta Oscarov alebo čo ste možno nevedeli!
15 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Každoročné odovzdávania cien filmovej akadémie sleduje pozorne celý filmový svet. Od roku 2002 sa ceny udeľujú na konci februára v Hollywoodskom Dolby Theatre. Poďte sa s nami pozrieť na zaujímavosti a kuriozity, ktoré sú s odovzdávaním Oscarov spojené, píše portál Kinotip2.


Päť minút tlieskania

Prvé odovzdávanie Oscarov prebehlo v roku 1929. Sošku získal legendárny Charlie Chaplin s jeho filmom Cirkus. Potom žiadne ocenenie dlho nedostal. Až v roku 1972, a to Oscara za celoživotné dielo. Vtedy sa mu dostalo najdlhšieho potlesku v dejinách ceremoniálu. Ľudia v sále tlieskali dlhých 5 minút!



Zavalení soškami

Zatiaľ čo niektoré filmy odchádzajú s prázdnou, iní tvorcovia trávia na javisku neskutočne veľa času. Najviac sošiek v histórii si odniesli tri filmy: Ben-Hur (1960), Titanic (1998) a Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003). Skúste si tipnúť, koľko sošiek si celkovo filmy odniesli? Kto hádal, že každý film dostal neuveriteľných 11 Oscarov, mal pravdu! To snáď ani nemohli pobrať!

Kto ich mal doma najviac?

Amerického tvorcu Walta Disneyho snáď netreba predstavovať nikomu. Ten je dodnes držiteľom rekordného počtu sošiek.Tvorca Mickey Mousea má na svojom konte neuveriteľných 22 Oscarov! Navyše bol práve on najčastejšie nominovanou osobou - dokonca až 95-krát.

Prečo mal predstaviteľ Old Shatterhanda v hlave striebornú doštičku a prečo ho otec vydedil?
Kto by nepoznal filmy ako Winnetou alebo Poklad na striebornom jazere? Veď tieto kúsky navštívilo v našich kinách najviac divákov v dejinách československej kinematografie! Aký osud mal slávny herec a predstaviteľ priateľa náčelníka Apačov, Lex... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Protesty v USA nesmú chýbať;!

Každoročne sa kvôli udeľovaniu Oscarov protestuje. Snáď by to ani nebola Amerika, aby aj túto udalosť nesprevádzali protesty a kontroverzie. Historicky je preukázané, že pri udeľovaní cien nejde len o ocenenie filmového umenia, ale aj o spoločenské vzťahy. Ale nič sa nedá robiť, keď už je soška udelená, protesty moc nepomôžu.

„Vďaka“

Slávny filmový tvorca Alfred Hitchcock nikdy na Oscara nevyhral. Až v roku 1967 ho akadémia odmenila cenou za celoživotné dielo. Prišiel na pódium, povedal: „Thank you,“ a odišiel späť do hľadiska.



Ako sa natáčal Winnetou: Toto ste zrejme nevedeli!
Červený gentleman, neohrozený bojovník, ale aj obrovský showman. Taký bol pri natáčaní dodnes populárnej filmovej série o náčelníkovi Apačov predstaviteľ legendárneho Winnetoua Pierre Brice († 86), informuje portál Aha! Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Timotej Dudka