Výstavba štátnych nájomných bytov môže podľa Kollára začať po zmene stavebného zákona
15 | 08 | 2020 I SITA

Výstavba štátnych nájomných bytov by sa mala začať po schválení zmien stavebného zákona na jeseň tohto roka.


Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár o tom informoval vo videu na sociálnej sieti s tým, že legislatívnu úpravu pripravujú niekoľko mesiacov dva tímy na Ministerstve dopravy a výstavby SR a u podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého (Sme rodina). Financovanie výstavby štátnych nájomných bytov, čo je jedna z hlavných priorít vlády Igora Matoviča (OĽaNO), bude podľa šéfa parlamentu zabezpečené aj z prostriedkov Európskej únie a z úspor sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Zmena stavebného zákona by mala urýchliť v súčasnosti zdĺhavé stavebné konanie. "Keby sme týmto systémom chceli stavať štátne nájomné byty, tak začneme o desať rokov, no to už bude asi každému k ničomu. Preto musíme najprv zmeniť legislatívu a na jeseň ju prinesieme. Zmeníme legislatívu a môžeme začať konečne stavať štátne nájomné byty," povedal Kollár. S odvolaním sa na premiéra uviedol, že budú na to peniaze aj z Európskej únie, ale aj zo zdrojov sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS).

Pracovníkovi ZKW potvrdili COVID-19, časť zamestnancov je v karanténe
U zamestnanca slovenského závodu ZKW Slovakia v Krušovciach pri Topoľčanoch potvrdili ochorenie COVID-19. Pozitívne testovaný 28-ročný muž bol pravdepodobne infikovaný počas súkromnej dovolenky v Chorvátsku. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR


"Po ťažkých rokovaniach s DSS-kami námo bolo prisľúbené, že pustia niekoľko miliárd do štátnych nájomných bytov," priblížil Kollár. Sporitelia budú mať podľa neho garantovaný jasný úrokový výnos a budú mať garanciu v hodnote bytov. "Týmto spôsobom to vieme financovať a vieme to spustiť," ubezpečil predseda parlamentu.

Teraz bude podľa neho o to dôležitejšie ľuďom pomôcť, lebo bývanie bude ťažšie dostupné. "Pozývam aj opozíciu, aby sa k nám pridala a pomohla pri zmene legislatívy, aby sme mohli odštartovať štátne nájomné byty," poznamenal Kollár, pričom očakáva, že s rozumnou časťou opozície sa dohodnú. Keď sa zaťne výstavba štátnych nájomných bytov, podľa neho to mnohí pocítia a budú môcť bývať "solídne, slušne, v novom a hlavne lacno".

Ministerstvo školstva chce vytvoriť špecializovaný odpis z registra trestov pre učiteľov, ktorý by zjednodušil proces
Ministerstvo školstva chce vytvoriť špecializovaný odpis z registra trestov pre učiteľov. Ten by umožnil jednoduchšie a efektívnejšie preukazovanie bezúhonnosti z pohľadu práce v školstve. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA


Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) nedávno informoval, že rezort sa chce uchádzať o časť prostriedkov z Fondu obnovy Európskej únie najmä na rozvoj dopravnej infraštruktúry, výstavbu nájomných bytov a digitalizáciu územných plánov. Ešte skôr označil za ambiciózne pripraviť nové stavebné predpisy a predložiť ich do Národnej rady SR do októbra, ako sa vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení.

Pri príprave návrhov nových zákonov o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré majú nahradiť zastaraný stavebný zákon z roku 1976 bude rezort dopravy a výstavby len odborne asistovať. Pripravovať a predkladať návrhy zákonov bude na základe novely kompetenčného zákona od 1. júla už podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý.