Vedci objavili „dvojča“ Mliečnej dráhy, ktoré je od nás vzdialené 12,4 miliárd svetelných rokov (VIDEO)
15 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Astronómovia objavili prekvapivo usporiadanú takmer kópiu našej Mliečnej dráhy vzdialenej 12,4 miliárd svetelných rokov, ktorá môže upresniť naše súčasné teórie o galaktickej formácii a evolúcii, informuje portál RT.


Naše galaktické dvojča sa nazýva SPT0418-47 (nie tak chytľavý názov ako Mliečna dráha) a je to plochý rotujúci disk s podobnou hmotnosťou ako naša galaxia, hoci nemá špirálové zakončenia.

Je to najnovšia doteraz objavená galaxia s takzvanou „galaktickou hrčou“, pevne zbalenou skupinou hviezd vo svojom jadre, ktorá sa zjavne vytvorila, keď bol vesmír len 1,4 miliardy rokov starý.

Navyše by sme to nikdy nevideli, keby sa neskombinovala najmodernejšia technológia s priekopníckymi technikami počítačového modelovania, spolu s veľkou dávkou šťastia.



Naša súčasná generácia mimoriadne silných ďalekohľadov nám umožnila nahliadnuť ďalej v čase a priestore ako kedykoľvek predtým, ale v skutočnosti to bolo náhodné „predstavenie“ tretej galaxie, ktorá sa nachádza medzi nami a SPT0418-47, čo nám umožnilo vidieť našu galaktickú dvojičku.

https://www.youtube.com/watch?v=RLiMyLT7fmA&feature=emb_title

Táto tretia galaxia vytvorila tzv. gravitačné šošovky, kde sa priestorový čas ohýba okolo mohutného objektu a vytvára zväčšenú prstencovú projekciu SPT0418-47, ktorú pozorovali astronómovia v Čile.

Táto projekcia sa potom analyzovala a starostlivo zrekonštruovala pomocou vyspelých techník počítačového modelovania, aby sa odhalila najmladšia galaxia podobná Mliečnej dráhe, ktorá sa kedy našla, ale vytvorila sa počas prvých 10 percent života vesmíru, čím nás núti prehodnotiť naše súčasné porozumenie vývoja vesmíru.

„Tento výsledok predstavuje prielom v oblasti formovania galaxií, ktorý ukazuje, že štruktúry, ktoré pozorujeme v blízkych špirálových galaxiách a na našej Mliečnej dráhe, už boli vytvorené pred 12 miliardami rokov,“ uviedla astrofyzička Francesca Rizzová z Astrofyzikálneho inštitútu Maxa Plancka v Nemecku.

USA a Izrael tvrdia, že úspešne otestovali protiraketový systém Arrow
Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo nedávny test protiraketovej obrany Arrow, ktorý čiastočne vyrobila spoločnosť Boeing a ktorý sa vyvinul v spolupráci s Organizáciou protiraketovej obrany USA (MDO), informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár