Vakcína proti COVID-19 by sa najprv mala podávať zdravotníkom či seniorom
15 | 08 | 2020 I TASR

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť na Slovensku najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Počíta s tým imunizačná stratégia, ktorá je súčasťou pandemického plánu. Hovorí o princípe všeobecne dostupnej vakcíny, za ktorú by pacient nedoplácal.


"Vzhľadom na to, že pri každom pandemickom ochorení vrátane COVID-19 je proces výroby vakcíny postupný, musí byť zabezpečené očkovanie v prvom rade pre skupiny, u ktorých prebieha ochorenie s najťažším klinickým priebehom, ako aj pre zdravotníkov a orgány, ktoré zabezpečujú podporné činnosti pri zvládnutí epidémie, napríklad policajti, hasiči a pre osoby zabezpečujúce prevádzku základných činností štátu," píše sa v stratégii.

V druhej línii by sa očkovala všeobecná populácia. Vzhľadom na to, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa zatiaľ testujú na dospelých, sa deti možno budú môcť očkovať až neskôr.

AKTUALIZOVANÉ: Ministerstvo financií poskytne takmer 11 miliónov eur nezávislej kultúre
Ministerstvo financií poskytne nezávislej kultúre takmer 11 miliónov eur. Ide o mimoriadnu pomoc pre tých, ktorí prepadli "cez sito" doterajšej pomoci štátu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA


Pri výbere vhodnej vakcíny Slovensko podľa stratégie postupuje spoločne s ostatnými krajinami Európskej únie, tiež samostatne rokuje s výrobcami. Po zabezpečení vakcín má nasledovať očkovacia kampaň. Stanoviť sa má aj stratégia boja s antivakcinačnými skupinami a organizáciami. "Je reálne predpokladať organizáciu agresívnej antikampane s výraznými dezinformačnými prvkami," konštatuje sa v materiáli.

Očkovanie podľa imunizačnej stratégie predstavuje najúčinnejší spôsob prevencie pandemických ochorení vrátane COVID-19. Vývoj a testovanie nových vakcín trvá zvyčajne niekoľko rokov. Krajiny po celom svete sa však pokúšajú o vyvinutie očkovacích látok voči novému koronavírusu v zrýchlenom režime. Spojené štáty a EÚ tvrdia, že ich vlastné vakcíny by mohli byť k dispozícii do konca tohto roka.

Na Slovensku pribudlo v piatok 54 prípadov nákazy novým koronavírusom
V piatok (14. 8.) na Slovensku pribudlo 54 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet doteraz identifikovaných pozitívnych vzoriek stúpol na 2855. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR


Európska komisia v piatok (14. 8.) informovala, že dosiahla dohodu s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca o odkúpení 300 miliónov vakcín, ak budú k dispozícii. Zmluva zahŕňa aj možnosť nákupu ďalších 100 miliónov vakcín. Dohoda prišla deň po tom, ako Komisia vyhlásila, že vstúpila do rozhovorov o odkúpení vakcíny so spoločnosťou Johnson & Johnson.

Slovensko sa ako členský štát EÚ zapojilo do spoločnej iniciatívy Komisie. "Faktom zároveň je, že existujú aj ďalšie vakcinačné iniciatívy krajín, napríklad aliancie krajín Nemecka, Francúzska, Holandska a Talianska. V záujme zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov Slovenska sme preto tiež začali komunikáciu s príslušnými zahraničnými partnermi aj v tejto oblasti," reagoval pre TASR komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Monitorujú sa aj iniciatívy v rámci regionálnych zoskupení, ktoré by mohli mať vyššiu pridanú hodnotu pri zohľadnení regionálnych špecifík.