USA zadržalo iránske palivo smerujúcu do Venezuely
15 | 08 | 2020 I Diana Zaťková

USA zadržali  1 116 barelov iránskeho paliva na palube štyroch lodí smerujúcich do Venezuely. Potvrdilo to americké ministerstvo spravodlivosti a naznačilo, že využili „pomoc od zahraničných partnerov“.  Odmietlo však odhaliť, kde  k zadržaniu prišlo, uvádza RT.





Ministerstvo vo svojom vyhlásení v piatok potvrdilo  najväčšie zadržanie iránskeho paliva v USA.  Washington za pomoci nešpecifikovaných „zahraničných partnerov“ odhalil, že náklad lodí  smeroval  do Venezuely .

Toto vyhlásenie pravdepodobne potvrdzuje správu Wall Street Journal, v ktorej sa citujú anonymné vládne a námorné zdroje, podľa ktorých bol náklad štyroch tankerov, naložených iránskym palivom, zhabaný  „bez použitia vojenskej sily“. Plavidlá boli presmerované do Houstonu v Texase, kde ich údajne preberú vyšší úradníci Trumpovej administratívy. Informáciu potvrdil aj samotný Trump.

Vlasmi proti ropným škvrnám - je to ekologické a funguje to
Taktiku boja proti envirnomnentálnym katastrofám bude treba prehodnotiť. Proti rope možno nasadiť ľudské vlasy. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Iránsky veľvyslanec vo Venezuele, Hojat Soltani odmietol vo štvrtok správu denníka a vo svojom tweete trval na tom,  že "lode nie sú iránske" a tvrdenia o zabavení sú "ďalšie lži a psychologická vojna  propagandistickej mašinérie USA."

Washington už v júli požadoval od štyroch dotknutých tankerov, aby "odovzdali všetok ropný produkt". Dôvodom mala byť skutočnosť, že náklad bol zaslaný Islamským revolučným zborom (IRGC). USA minulý rok na príkaz Izraela označili IRGC za teroristickú organizáciu, ktorá naštartovala svoju kampaň „ maximálneho tlaku “ proti Teheránu.

Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné". Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Od zrušenia jadrovej dohody komplexného akčného plánu (JCPOA) v roku 2018 trumpova administratíva zredukovala ohromujúcu škálu sankcií voči Iránu. Zaplavila Perzský záliv vojenskými prostriedkami USA a ponúkla iránskym kapitánom lodí úplarky v hodnote miliónov dolárov za to, aby predali svoje ropné tankery do rúk strýčka Sama.

S Venezuelou majú USA už svoje neblahé skúsenosti. Socialistického prezidenta krajiny Nicolasa Madura sa snažili nahradiť svojim opozičným kandidátom Juanom Guaidom. No tieto pokusy o štátny prevrat im nevyšli, tak aspoň do krajiny dosadili minulý týždeň zvláštneho vyslanca Trumpovej vlády Elliotta Abramsa, ktorý dohliadal aj na Irán.

Putin zvoláva mimoriadný summit Bezpečnostnej rady OSN o Iráne
Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR