Turecko obvinilo SAE zo zradenia Palestíny, pretože uzavreli dohodu s Izraelom
15 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Spojené arabské emiráty zradili Palestínčanov v snahe o sebecké záujmy, keď sa rozhodli nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom, uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje portál RT.


Ankara vyhlásila, že palestínsky ľud má pravdu v tom, že dôrazne odmietol dohodu oznámenú Spojenými arabskými emirátmi, Izraelom a USA, podľa ktorej by SAE normalizovala svoje vzťahy s Izraelom. Prostredníctvom svojich sebeckých machinácií Abu Dabí zmarila mierové rozhovory na Blízkom východe a zradila Palestínčanov, uvádza sa vo vyhlásení.

„Dejiny a svedomie národov v regióne nezabudnú a nikdy neodpustia tento pokrytecký čin SAE, ktorý zradil Palestínčanov pre ich záujmy a teraz sa ho snaží prezentovať ako nesebecký krok,“ dodalo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Irán odsúdil dohodu medzi Izraelom a SAE
Irán v piatok odsúdil dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a označil ju za "strategickú hlúposť". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Trojstranné vyhlásenie, ktoré oznámil vo štvrtok prezident USA Donald Trump, vyhlasuje nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Izraelom a SAE. Očakáva sa, že obe krajiny čoskoro podpíšu niekoľko dohôd o dvojstrannej spolupráci. Po podpise uvedenej dohody by sa SAE po Egypte a Jordánsku stali treťou arabskou krajinou, ktorá by s Izraelom nadviazala aktívne diplomatické vzťahy.

Uvádza tiež, že Izrael „pozastaví“ navrhované pripojenie časti Západného brehu, aj keď izraelský premiér Benjamin Netanyahu túto časť zamietol s tým, že v plánoch jeho vlády „nedošlo k žiadnym zmenám“.

Šéf Bieleho domu zároveň naznačil, že okrem tejto prelomovej dohody sa udialo aj „veľa ďalších zaujímavých vecí“ v spojitosti s ďalšími krajinami a v priebehu nasledujúcich týždňov sa „objaví veľa dôležitých správ“.

Izrael a SAE podpíšu dohodu v Bielom dome už v najbližších týždňoch
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že v priebehu najbližších troch týždňov bude v Bielom dome hostiť lídrov Izraela a Spojených arabských emirátov (SAE) v rámci podpísania historickej mierovej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR